Velős választ adott a magyar kormány egy brit zsidó vezetőnek

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár politikailag motivált hazugsággal vádolja a „BRIZSIHISZ” ellentmondásos vezetőjét, és felszólítja, hogy „törődjön a maga dolgával”.

Az ügy előzménye, hogy az államtitkár február nyolcadikán találkozott a Marie van der Zyllel, a Brit Zsidó Küldöttgyűlés (BOD) vezetőjével. A szervezet erről úgy adott hírt, hogy „a találkozó fontos lehetőséget adott arra, hogy közvetlenül megosszuk néhány régóta fennálló aggodalmunkat a magyar kormánnyal szemben, a többi közt az antiszemita szóhasználata, és amiatt is, hogy megpróbálják lebecsülni a történelmi magyar vezetők szerepét a holokauszt támogatásában.” 

Ezenkívül sérelmezték még a magyar kormány hozzáállását a muszlimokhoz és migránsokhoz, valamint az ország zsidó közösségeihez. Szóvátették, hogy Orbán Viktor nyelvezete Soros György magyar születésű, zsidó filantróppal szemben „akarva, akaratlanul, de a legrégebbi antiszemita nyelvezetet képviseli, aminek véget kell vetni”.

Marie van der Zyl a BOD ülésén / Fotó: Board of Deputies of British Jews

Válaszlevelében Szalay-Bobrovniczky határozottan visszautasította az antiszemitizmus vádját, különösen Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

„Ez szégyen nemcsak Önnek, hanem az egész ügynek: egyszerű hazugság. A brit és a magyar zsidó szervezetek többet érdemelnének, mint az Ön nyilvánvalóan politikailag motivált szavait”

– írta a magyar helyettes államtitkár, majd leszögezi:

  • Soros György szervezi az Európába tartó illegális migrációt, és ezzel veszélyezteti Európa, így a kontinensen élő zsidók biztonságát.
  • Sajnálja a szervezet által képviselt zsidókat, akiket Marie van der Zyl egyedül hagy az aggodalmaival.
  • „Teljes tisztelettel kérem, hogy foglalkozzon a maga dolgával, és akkor mi sem avatkozunk az Ön ügyeibe” – írta.
  • Félrevezetőnek tartja, hogy a beszámoló tiszteletteljes és őszinte találkozóról beszél, amikor szerinte az elnökre egyik szó sem volt igaz.
  • megvádolja Van Der Zylt, hogy elfogadhatatlan módon tisztára mossa a nyilvánvaló antiszemita tendenciákat a brit Munkáspárton belül.

Viszontválaszában Van der Zyl úgy fogalmazott, megdöbbent és mélységesen csalódott Szalay-Bobrovniczky válaszától. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a magyar kormány figyelembe veszi a „konstruktív kritikájukat”, és biztosítja, hogy Magyarország nemzetközi megítélése megint egy olyan országról szól majd, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a magyar zsidókat és a többi kisebbséget.

Van der Zylt korábban a World Likud brit szervezete, a Likud-Herut UK lemondásra szólította fel, mivel véleményük szerint Van der Zyl és a BOD vezetősége tisztában volt a brit Munkáspárt berkeiben uralkodó antiszemitizmus mértékével, mégis nyilvánosan fogadták Jeremy Corbyn antiszemita brit politikust.