Televíziós kódokon keresztül irányítja ügynökeit a Hamasz

Az izraeli Sin Bet jelentése szerint a palesztin terrorszervezet az Al Aqsa televíziócsatornát használta jeruzsálemi, illetve júdea-szamáriai tagok toborzására és koordinálására. 

A Gázai-övezetben székelő terrorszervezet az elmúlt években folyamatosan próbálta növelni befolyását az övezeten kívül fekvő jeruzsálemi, illetve júdea-szamáriai területeken. A hebroni hegyekben már jelentős jelenléttel bíró szervezet a palesztin hatóság által ellenőrzött területeken keresztül igyekszik terjeszkedni a térségben.

Hamász-harcosok Gázában. Forrás: VIN News.

Egy szerdán kiadott Sin Bet jelentés szerint a Hamasz céljaihoz az Al Aqsa televíziócsatornát használja fel, hogy potenciális terroristákat el nem csak Júdea és Szamária, de Izrael fővárosának területén is.

A hivatalos Hamasz televízióadó az izraeli belbiztonsági szolgálat információ szerint titkos, kódolt üzeneteket (Korán-idézeteket, konkrét kézmozdulatokat) sugárzott alvó terrorista sejteknek a fent említett területekre.

Az izraeli biztonsági erők több tucat Hamasz sejtekhez tartozó arab terroristát kézre kerítettek Júdea, Szamária és Jeruzsálem területén, de csak a 2018-as év végére derült fény arra, pontosan milyen módszerrel kommunikál a palesztin terrorszervezet a gázai-övezeten kívüli tagjaival.

A tavalyi év októberében az izraeliek felfedeztek egy Hamasz által irányított terrorsejtet, mely éppen izraeli célpontok elleni támadásokat tervezett. A letartóztatást követő hónapokban a kézre kerített tagok a kihallgatások során felfedták a Sin Bétnek, hogyan kapják parancsaikat a gázai főnökeiktől.

Qutayba Al Nawaj’a, az egyik letartóztatott, 21 éves terrorista kihallgatásai során elárulta, először a facebookon keresztül lépett vele kapcsolatba egy Mohammed Arbid nevű Hamasz ügynök, aki később be is szervezte. Mivel azonban egy közösségi oldalon történt a beszervezés, Al Nawaj’a nem lehetett biztos benne, valóban a Hamasszal beszél.

Kilétük bizonyítása érdekében a Hamasz terroristái megkérték a férfit, mondjon nekik egy random Korán-verset, majd másnap nézzen meg az Al Aqsa csatornán egy bizonyos műsort, amiben a megegyezett részről fog folyni a diskurzus.