Maroknyi Izrael-ellenes aktivista tüntetett az állami televíziónál

Mintegy tucatnyi palesztin és palesztinpárti aktivista tiltakozott hétfő este az MTVA Kunigunda útján található székháza előtt az ellen, hogy Magyarország közmédiája az A Dal című válogatóversennyel már elkezdte felkészülését az idén Izraelben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválra.

A csoport a BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) Izrael-ellenes mozgalom összehangolt akciója keretében tartotta meg budapesti megmozdulását több, a dalfesztiválon résztvevő európai állam fővárosával egyidőben.

Palesztin szolidaritási akció az izraeli eurovíziós dalfesztivál bojkottjáért az MTVA székháza előtt, 2019 február 11-én / fotó: Budapesti Szolidaritás Palesztinával

A palesztinai arab függetlenségi mozgalmak által kezdeményezett BDS-akciók célja, hogy széleskörű bojkottot és szankciókat harcoljanak ki a zsidó állam ellen, nemzetközileg elszigeteljék, és kitágítsák az Izrael megsemmisítésére törő pán-arab mozgalmak mozgásterét a térségben. A csoport egyenesen „apartheid államnak” tartja Izraelt, és úgy nyilatkoztak, a zsidó állam vezetése saját bűnei eltakarására használja fel a dalversenyt.

„Tiszteljük az Eurovíziót, és azokat az értékeket, amelyeket képvisel de Izrael most arra használja ezt föl, hogy elterelje az európai közvélemény figyelmét apartheid rezsimjéről és palesztin nép évtizedes, brutális elnyomásáról.”

A tiltakozók „Bojkottáld az Eurovíziót!”, „Állj ki egy szabad Palesztináért!” és „Mondj nemet az apartheid rezsimre!” táblákat és palesztin zászlókat is hoztak a köztévé elé.

A nemzetközi kampányt Izrael rendezési joga ellen január 31-én indította el Ramallahban a BDS mozgalom egyik alapítója, Omar Bargúti, aki ott arról beszélt, Izrael az „artwashing” eszközét használja az Eurovíziós Dalfesztivállal, ami szerinte azt jelenti, hogy a művészettel akarja tisztára mosni általában konfliktusokról emlékezetes imidzsét a Benjamin Netanjahu kormánya által vezetett államapparátus.

A zsidó állam azonban elég régen, immár 42-ik alkalommal vehet részt a kontinens kedvenc dalversenyén, egészen pontosan 1973-ban szerepeltek először. Az Eurovízió rendezői ugyanis így demonstrálták a zsidó állam felé, hogy kultúrájuk és hagyományaik szerves részének tekintik a közel-keleti államot is, hiszen a térségből senki más nem kap oda meghívást.

Első produkciójuk éppen az Egyiptommal és Szíriával vívott, igen pusztító Jom Kippuri háborút közvetlenül megelőzően csendült fel a tévékben, akkor Ilanit énekelte héberül az Ey Sham című számot Luxemburgban:

Izrael eddig négyszer nyerte meg a dalfesztivált, legutóbb tavaly, a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválton Netta Barzilai Toy című számával, ezzel elnyerte az idei rendezés jogát is.

Emlékezetes volt még az önmagát transzneműként definiáló Dana International 1998-as győzelme is.