Gyász: Elhunyt Róbert László Pulitzer-emlékdíjas és Aranytoll életműdíjas újságíró

„Nem ​tehetsz róla, hogy zsidónak születtél, de sose szégyelld! És vésd az agyadba fiacskám: az antiszemitizmus egyik oka a gyáva zsidó…”

Zsidónak születni című önéletrajzi kötetében ez a nagyapai mottó vezérli az 1938-as tiszaeszlári cserkésztábor kispajtását, a pécsi Széchenyi István reálgimnázium pingpong bajnokát, az 104/7-es büntetőszázad gúzsba kötött ifjoncát akkor is, amikor az SS-tizedes – mielőtt megásatná vele a sírját – megparancsolja: tisztítsa meg az ásót.

A szerző élete egyik legnagyobb kalandjának tekinti, hogy felkutassa az igaz, az etikusan hatékony embert a háborúk, a faji és társadalmi elnyomás rettenetei között is, a Tízparancsolat és az Evangélium igéinek segítségével.

Ebben a könyvében nemcsak szabósegéd öregapjának állít emléket. A emberi tartás példájaként ismerkedhet meg az olvasó a pécsi latintanár Petrovics Ede atyával éppúgy, mint a Luftwaffe katonájával vagy a sváb Wágner hadapród őrmesterrel, aki a szó szoros értelmében a sír széléről hozza vissza az életbe a tizennyolc éves munkaszolgálatost.

Róbert László televíziós dokumentumfilmek, rádióriportok és könyvek szerzőjeként vált nemzetközileg is elismertté. Mozgalmas élete egyfajta kalandregény volt.

1926-ban született Pécsett, majd ott érettségizett. A háború megpróbáltatásai és a munkaszolgálat után az újrakezdés következett. Magyar–francia szakon tanult a Pázmány Péter Tudományegyetemen, majd 1948-ban a párizsi Institut d’Etudes Politiques posztgraduális intézetében végzett.

A Rajk-per után bútorszállító segédmunkásként dolgozott, majd 1956-ban bekerült a Magyar Rádió forradalmi bizottságába. Az 50-es évek végén a Népszava munkatársa lett.

Első külföldi tudósításait ekkor írta Bagdadból és Bejrútból. 1962 és 1966 között a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda római és vatikáni tudósítója volt, majd 1968 és 1970 között Vietnám, Laosz és Kambodzsa következett, vietnami könyvéhez Graham Green ír előszót.

Az első televíziós dokumentfilm-sorozatokat is ekkor készítette. Ezek olyan sikeresek voltak, hogy német és svéd televíziók is műsorukra tűzték őket.

1970 és 1972 között forgatta a Milyenek az olaszok? című TV-sorozatot, amit az olasz RAI is bemutatott. A sorozatért díjat adományozott neki Róma polgármestere.

1976-ban, nyolc év „várakozást” követően indult el a Tisztelendők című, harmincnyolc epizódból álló sorozata – amelynek ideáját XXIII. János pápától kapja –, mely bejárta Európa számos televízióját. Mózes-Jézus-Mohamed című filmje az első hiteles kelet-európai tanúságtétel a zsidó-keresztény-muzulmán dialógus mellett.

1979-ben a MAFILM Híradó és Dokumentum Filmstúdió szerkesztőjeként, a kelet-európai tudósítók közül egyedül,

felkerült arra a párizsi repülőgépre, amely Khomeini ajatollahot, Irán legfőbb vallási elöljáróját, a Reza Pahlavi sah uralmát megdöntő iszlám forradalom vezetőjét szállította Teheránba.

Ebből az élményből született az utóbb a Magvető Kiadónál megjelent Allah nevében című, több kiadást megért könyve. A hetvenes évektől írásai jelentek meg több hetilapban, folyóiratban, tanított a Strasbourgi Egyetem újságíró-tagozatán, a budapesti Filmfőiskolán és a Pécsi Tudományegyetem kommunikációs tanszékén. 1989-ben a MÚOSZ elnökének választották, 2016-ban az újságíró szövetség tiszteletbeli tagjává avatták.

Legyen könnyű neki a föld.

Az alábbiakban egy vele készített interjúrészlettel emlékezünk rá. (A felvételek megtekinthetők és kutathatók az Országos Széchényi Könyvtárban.)

Interjú Róbert Lászlóval

Az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára több éven keresztül készített életút-interjút Róbert Lászlóval a 2019. február 7-én 93 éves korában el…

– TIT –