Theresa May: több időre van szükség a Brexit-tárgyalásokhoz

A konzervatív párti brit miniszterelnök kedden tájékoztatta az alsóház képviselőit a tárgyalási folyamat eddigi menetéről, higgadtságra intve a képviselőket.

Theresa May a minap Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, akiknek három lehetséges módszert vázolt fel annak biztosítására, hogy a londoni parlament elfogadhassa a kilépési megállapodást.

Theresa May
Fotó: BBC

Az egyik alternatív megoldások beillesztése a megállapodásba az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) helyett, a másik a jelenlegi backstop-záradék alkalmazhatóságának jogilag kötelező erejű időbeli korlátozása, a harmadik egy olyan, szintén jogilag kötelező erejű záradék beépítése a Brexit-egyezménybe, amely lehetővé teszi a backstop-mechanizmus alkalmazásának egyoldalú befejezését.

May megerősítette: Juncker a brüsszeli találkozón kitartott az EU azon álláspontja mellett, hogy a kilépési megállapodást nem lehet újranyitni, de a felek a tárgyalások folytatásáról egyeztek meg.

A brit kormányfő elmondta, hogy február vége előtt ismét találkozik Jean-Claude Junckerrel, akivel összegzik az addigi tárgyalások eredményeit.