Sisakban imádkozhatnak a zsidók Isztambulban

Az isztambuli Bét Jiszráel zsinagóga különös lépésre szánta el magát: a zsinagóga vezetése minden egyes ülés alatt egy-egy sisakot helyezett el.

A város zsidó lakossága annyira retteg egy esetleges támadástól, hogy a zsidó férfiak már nem mernek kipával járni az utcán.

A Bét Jiszráel az egyetlen zsinagóga a világon, melyben az istentiszteletre érkezőknek terrortámadás esetére sisakot biztosítanak. A sisakokat korábban szerezték be, a 2003-as, zsidók ellen irányuló isztambuli támadássorozat után. Akkor két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, az egyik a Neve Sálom, a másik a Bét Jiszráel zsinagóga mellett, melyek összesen 23 ember életét követelték. A kettős merényletben további 303 ember megsérült, köztük 100 zsidó.

A Bét Jiszráel zsinagógába még az Izraelből érkező, szigorúan vallásos zsidókat is csak alapos biztonsági vizsgálat után engedik be. A helyi közösség tagjai azt mondják, hogy rettegésben élnek, még a kipájukat sem merik feltenni az utcán. „Az isztambuli zsinagógák megerősített katonai bázisoknak tűnnek” – jegyezte meg keserűen a közösség egyik oszlopos tagja.

Erdogan elnök hatalomra kerülése után az Izraellel egykor barátságos Törökország ellenségessé vált a zsidó állammal és a zsidókkal szemben és ezzel párhuzamosan egyre inkább nő az antiszemitizmus mértéke. Egy, a 2018 júliusában tartott választásokon a szavazatát egy isztambuli iskolában felállított szavazófülkében leadott zsidó férfi például arról számolt be, hogy megdöbbenéssel konstatálta, hogy az iskolai hirdetőtáblán „A zsidók hazugok”, „A zsidók hátba szúrnak másokat” és „A zsidó bűnöző, aki megöli a gyengéket” feliratok szerepeltek. Egy másik hirdetőtábla arra szólította fel az arra járókat, hogy szabadítsák fel Jeruzsálemet a zsidó állam hatalma alól.