Rohamosan nő az antiszemita incidensek száma Franciaországban

Jelentősen, 74 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma Franciaországban tavaly az egy évvel korábbi helyzethez képest – jelentette ki hétfőn Christophe Castaner francia belügyminiszter.

Castaner közölte, hogy a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett az antiszemita incidenseknek a száma.

A belügyminiszter a Párizstól délre fekvő Sainte-Genevieve-des-Bois-ba látogatott, ahol a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fánál beszélt arról, hogy a francia kormány nem fog teret engedni a méregként terjedő antiszemitizmusnak.

A 23 éves, marokkói zsidó származású férfit váltságdíjat remélve rabolta el egy külvárosi banda, majd később halálra kínozták. Emlékére a Párizs közeli településen fát ültettek, amelynek azonban ismeretlenek most átvágták a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt.

Castaner hangsúlyozta, hogy a Halimi emléke elleni támadás olyan, mintha a köztársaság ellen intéztek volna offenzívá

A köztársaság védelmet fog nyújtani az antiszemitizmus szele ellen, mert ez a kötelessége, ez a becsülete – fogalmazott a belügyminiszter.

Halimit három hétig kínozták elrablói, majd 2006. február 13-án a súlyosan megégett fiatalembert ruhátlanul kidobták autójukból Sainte-Genevieve-des-Bois-ban, egy út szélén. Egy járókelő talált rá, és mentőt hívott, de Halimi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

„JUDEN!” graffiti a bagelezőn

Közben egy antiszemita graffiti is felháborodást váltott ki Franciaországban. Párizsban egy zsidó tulajdonban lévő bagelező kirakatára a „Juden” feliratot festették sárga festékkel.

A francia belügyminiszter, a kormányszóvivő és Párizs IV. kerületének polgármestere is elítélte az antiszemita akciót. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.