Karácsony: „Súlyos hibát követtem el”

Súlyos hibának nevezte Karácsony Gergely saját elhíresült nyilatkozatát, és bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott. A Párbeszéd társelnöke ezt a Facebook-oldalára írta ki. A főpolgármester-jelölt korábban a Hír Tv-ben nemmel felet arra a kérdésre, hogy nácizmus-e zsidó képviselők listázása. A nyilatkozatot elsőként Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija ítélte el, Orbán Viktor miniszterelnök is szégyennek nevezte évértékelő beszédében, majd a Mazsihisz is elfogadhatatlannak tartotta.

Facebook-oldalán ismerte el hibáját Karácsony Gergely, miután több helyről is súlyos kritika érte meggondolatlan nyilatkozata miatt. A Párbeszéd társelnöke azt írta: ő is elfogadhatatlannak tartja az állampolgárok politikai célú listázását.

A Hír TV-ben azonban azt a kérdést kapta, hogy szerinte nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna. A műsorvezető ezzel a jobbikos Gyöngyösi Márton hét évvel ezelőtti parlamenti felszólalására utalt. Karácsony Gergely azt válaszolta: nem gondolja, hogy ez önmagában nácizmus.

Önmagában nem

Önmagában nem – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Tamás Botos

Nyilatkozatát sokan elítélték. „Borzasztóan csalódottak vagyunk!” -így reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki szerint Karácsony Gergely túlment egy határon. Köves Slomó azt mondta: nem érti, hogy egy baloldali politikusnak miért kell mentegetnie egy olyan pártot, amely köztudottan rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant, és amelynek jelenlegi vezetőiről is kiderült, hogy egyetértenek ezekkel az eszmékkel.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében szégyennek nevezte Karácsony Gergely nyilatkozatát. Úgy fogalmazott: „a budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt.”

A Párbeszéd társelnökének nyilatkozatát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is kritizálta keddi közleményében. Azt írták, bármilyen politikai célú listázás elfogadhatatlan, annak mentegetése pedig hiba. Emlékeztetnek: 2012-ben is erélyesen szólaltak fel, amikor az eset történt. Azt is megjegyzik, hogy az érintett jobbikos képviselő azóta is tagja a párt frakciójának.

Sőt, azóta már elnökhelyettes is.