Izrael-ellenes jelentés elkészítésére adott megbízást a holland kormány

Az európai ország vezetősége azért fizetett egy civil szervezet számára, hogy tanulmányukban negatív színekben tüntessék fel a zsidó államot.

Megbízta és anyagilag is támogatta Hollandia kormánya azt a civil szervezetet, amely régóta ismert Izrael-ellenességéről és nemrég közzé tett tanulmányában fogalmaz meg heves vádakat az országgal szemben. A B’Tselem nevű csoporttal megkötött egyezségről a Jerusalem Post írt hétfői cikkében, amely szerint a részletek az eredeti dokumentum másolatából váltak ismertté a média számára.

A szerződés alapján Hollandia kormánya úgy látja, Izraelben „az emberi jogok, női jogok súlyos meggyalázása zajlik, valamint a szólásszabadság is korlátok közé van zárva”. Továbbá a politikai vezetés leírása szerint a baloldali civil szervezet tevékenységével „tökéletesen beleillik” abba az irányvonalba, amit Hollandia követ.

Az elkészült tanulmány „Palesztin Közösségek Kiűzése Földjükről” címet viseli, és múlt heti megjelenéséért összesen 176 000 euróban részesült a B’Tselem.

A dokumentum szerint Izrael legfelsőbb bírósága „részt vesz a megszállásban”, és „jogi legitimációban részesíti az ott zajló emberi jogok megsértését”.

A sajtóban napvilágot látott információk alapján a holland kormány saját céljait is megfogalmazta, amikor felkérte a B’Tselemet: „aláásni a jelenlegi status quót a megszállást működtető legfőbb mechanizmusok kritizálásával, valamint a nemzetközi közösség megszállás elleni cselekvésekre való felszólításával”. A kormányzat szintén fontosnak tartja, hogy „lerombolja azt a képet, amivel Izrael egy tiszta és törvényes megszállás képét próbálja elfogadtatni”.

A hírre adott válaszában a B’Tselem tagadta, hogy konkrét utasítások hatására írták volna meg a jelentés tartalmát. „Büszkék vagyunk a tanulmányra, amit közzé tettünk és teljes mértékben a benne foglalt tények mögé tudunk állni” – állította a szervezet szóvivője.