Iráni atomtudóst menekített Nagy-Britanniába a Moszad

Az atomtudóst forgalmas migránsútvonalakon juttatták el a szigetországba a CIA az MI6 és a Moszad közös akciója keretében, számolt be erről a The Daily Mail. 

Miután a brit és az amerikai hírszerzés kihallgatta, végül az Egyesült Államokban kapott menedéket, írja a Sunday Express angol napilap.

Iráni atomtudósok

Sem a Moszad, sem a CIA vagy az MI6 nem ismerte el az akcióban való részvételét.

A meg nem nevezett 47 éves atomtudós állítólag évek óta izraeli informátor volt, aki feltételezhetően részt vett az iráni Natanzban található urándúsító üzem vezetőjének, Mostafa Ahmadi Roshannak 2012-es meggyilkolásában is.

Legalább öt iráni atomtudóst tettek el láb alól 2010 óta. Teherán a jelen akcióban is résztvevő három nagy titkosszolgálatot vádolja a gyilkosságokkal. Az Iráni Forradalmi Gárda saját bevallása szerint számos, atomtudósait célzó gyilkossági kísérletet hiúsított meg Izrael részéről. Amerika és az Egyesült Királyság tagadja Irán vádjait.

A beszámoló szerint az izraeli titkosszolgálat attól való félelmében, hogy a tudós a lelepleződés szélén áll, gyorsan kicsempészte őt decemberben egy nyugati titkosszolgálatokkal közösen kialakított terv alapján.

“Az út nem volt kihívások nélküli. Hiányát hamar felfedezték, és fülest kaptunk, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda egységeit is tájékoztatták,” – nyilatkozta egy névtelen brit titkosszolgálati forrás az újságnak.

A hírek szerint Anglia nem kívánt nyíltan segíteni az atomtudósnak, nehogy veszélyeztesse az atomalkut. A férfit először Franciaországba vitték, majd onnan a lap információi szerint titokban csempészték az Egyesült Királyságba.

Iráni migránsok egy túlzsúfolt lélekvesztőn. Képünk illusztráció

A BBC információi szerint a közelmúltban megugrott az Egyesült Királyságba érkező iráni migránsok száma, miután Szerbia úgy döntött, vízum-mentességet ad az iráni turistáknak. A döntés nyomán megugrott az Európába menekülő irániak száma. Innen jött az ötlet, hogyan is jusson be az iráni férfi a szigetországba.

“Nem vihettük be egyszerűen repülőn. Talán szokatlan módszer, de elhatároztuk, hogy egy migráns csoportban, hajón hozzuk át a csatornán,” – tette hozzá a forrás.

Az atomtudós tehát 11 iráni migráns oldalán egy lélekvesztőn érkezett meg Anglia partjaihoz Dovertől mintegy 30 mérföldre, december 31-én.