Beszóltak Budapestnek Izraelből

Cionsta üzenetet küldve bírálta a magyar rendőrséget is az izraeli politika megmondóembere — Liberman szerint itt az idő alijázni.

Több száz neonáci masírozott Budapesten és a rendőrség a kisujját sem mozdította — fogalmazott közleményében Avigdor Liberman, a zsidó állam korábbi külügyminisztere kedden — idézi a Jerusalem Post az Jiszráél Béténu pártvezetőjét, aki szerint antiszemitizmus hullámai söpörnek végig a világban, egyre erősödő formában.

A kemény és unortodox megnyilvánulásairól is hírhedté vált politikus azt írta, hogy amennyiben a zsidók azt szeretnék, hogy gyermekeik és unokáik is zsidók maradjanak, itt az idő alijázni, elköltözni Izraelbe.

Liberman kifakadása — az izraeli választási kampány közepette — egy sajátságos reflexió az elmúlt napok eseményeire és az antiszemitizmust vizsgáló több nemzetközi kutatás eredményére. Ezekből idézve a politikus hangsúlyozta, Európa és a világ zsidóságának minél hamarabb le kell vonnia a következtetéseket abból, hogy például Angliában 16%-kal, Franciaországban pedig 74%-kal emelkedett a zsidóellenes atrocitások száma.

Foto: Emil Salman

A volt Szovjetunióból alijázó politikus külön elítélte az amerikai Demokrata párt — azóta már bocsánatot kérő — politikusának, Ilhan Omarnak az antiszemita és Izrael ellenes megnyilvánulását, és felhívta a figyelmet a londoni metróban, a frankfurti gyorsvonaton és egy párizsi étkezde bejáratán a napokban feltűnt zsidóellenes graffitikre is.