Arabok vennék meg a Hapóél Tel-Avivot

Zsidóbarát arabok vetettek szemet az egyik legpatinásabb izraeli futballcsapatra — vajon megveszik-e az adóssággal küzdő egyesületet? 

Régóta nem megy  az izraeli sporttörténelem egyik legsikeresebb csapatának — a hagyományosan a baloldalhoz köthető Hapóél Tel-Aviv, a 13-szoros bajnok legutóbb 10 éve ért el számottevő eredményt. Azóta lejtmenetben van a 96 éves, baloldali értékek kifejezésére életre hívott, és a munkások klubjának számító egyesület. Meglehet, most izraeli arabok segítségével új fejezet kezdődhet a klub életében – legalább is erről számolt be a Jerusalem Post keddi száma.

Az eddigi tulajdonosok, a Nisanov testvérek alig pár éve szerezték meg a — már akkor is problematikus és zilált állapotú — klubot, de a nézők szempontjából túl sok érdemleges nem történt azóta. Az első ligából való állandó kiesési mizéria és a folyamatos tréner és játékoscserék miatt nem alakult ki ütőképes gárda. Legutóbb is csak úgy kerülhettek be a nemzetközi hírsodorba, hogy a rivális városi Maccabi ellen a frusztrált drukkereik holokauszt-gyalázással hergelték az ellenfél közönségét. Utóbbiért 25 ezer sékeles (közel két millió forintos) büntetést kaptak.

Foto: Margalit Slovin/Flash90

Az esetleges új tulajdonosokról a lap megjegyzi, hogy egy sikeres kisebb futballklub, a Simson Kfar Kasem arab származású, Izrael-barát tulajdonos testvérpárjáról van szó.  Ehab Sarsur és bátyja, Saed, egy izraeli-angol üzletember ezekben a napokban tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy ajánlatot tegyenek a Hapóélre. A csapatot további adósságok is sújtják: egy hét millió eurós (több, mint két milliárd forintnyi) fizetési kötelezettség, amit A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és már joghatóságok róttak ki a klubra a korábbi években elkövetett különböző szabálytalanságok miatt.

A Jerusalem Post szerint Saed Sarsur tőkeerős befektető hírében áll. A SOA Energy Israel vállalat tulajdonosaként ráadásul két éve — Sporttal a békéért néven — saját programot indított el, amelynek keretében szülővárosában, Kfar Kasemben hamarosan modern sportlétesítmény épülhet, ahol arabok és zsidók közösen versenghetnek egymással a teniszpályákon és az uszodában.