Üldözött ujgurok: Peking kiakadt Törökországra

Tiltakozását fejezte ki Kína hétfőn, miután Törökország hevesen bírálta az Északnyugat-Kínában élő, muszlim vallású, türk nyelvet beszélő ujgur kisebbséggel szembeni politikáját.

Peking egyúttal tagadta azokat a török értesüléseket, miszerint fogságban életét vesztette Abdurehim Hejit ujgur énekes és költő. Hejitet egy dala miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélték. A kínai nemzetközi rádióadó vasárnap este a Twitteren közzétett egy 26 másodperces felvételt egy férfiről, aki Hejitként mutatkozott be.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő jelezte, hogy Peking hivatalosan is tiltakozott Ankaránál. „Reméljük, hogy a török fél különbséget tud tenni igaz és hamis között, és képes helyrehozni hibáit” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Hua.

„Törökország etnikailag sokszínű ország, amelynek szintén szembe kell néznie a terrorizmus fenyegetésével” – mutatott rá a szóvivő a kurd szélsőségesek és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái által török földön elkövetett támadásokra utalva.

„Minden más országnál jobban értenie és támogatnia kellene a terrorizmus ellen, a biztonság és stabilitás fenntartásáért harcoló külföldi kormányok erőfeszítéseit” – jegyezte meg.

Emberi jogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi években szigorú rendőri megfigyelés alá vonták a lázongó ujgur területeket, és a kisebbség nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni „képzőközpontokról” van szó.

A hatóságok szerint a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Hami Aksoy, a török külügyminisztérium szóvivője szombaton az emberiség szégyenének nevezte a kínai hatóságok ujgurokkal szembeni asszimilációs politikáját, és felszólította az ENSZ-t, hogy vessen véget a Hszincsiangban zajló tragédiának.

Mindeddig a nagyobb muszlim országok nem nyilvánítottak véleményt az ujgurok ügyével kapcsolatban, mert törekedtek a fontos kereskedelmi partnernek számító Kínával ápolt jó viszony fenntartására – hangsúlyozta az AFP francia hírügynökség.