Egyre több a szexuális zaklatás a segélyszervezeteknél

Vezető segélyszervezetekhez az elmúlt év során legkevesebb 539 jelentés érkezett szexuális visszaélésről és zaklatásról – derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből. Ez a 2017-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent, ami azt mutatja, hogy a visszaélések áldozatai egyre inkább hajlandóak jelenteni az eseteket.

A Thomson Reuters Alapítvány második alkalommal készítette el éves jelentését, melyben huszonkettő, a világon vezető szereppel bíró globális segélyszervezet – köztük az ENSZ, az Oxfam és a CARE – működését vizsgálja.

A szexuális visszaélésekről szóló jelentések következtében 91 alkalmazottat bocsátottak el e szervezetektől, valamint számos vizsgálat van folyamatban.

„Ha fenntartjuk a lendületet ebben a kérdésben, és továbbra is azon dolgozunk, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, ha jelentést tesznek a visszaélésekről, a bejelentett esetek száma rövid távon elkerülhetetlenül emelkedni fog” – mondta el Mike Wright, az Egyesült Királyságban működő segélyszervezeteket összefogó hálózat (Bond) kommunikációs vezetője. Hozzátette, hogy amennyiben nyomatékosítják, hogy a visszaéléseket nem tűrik el, és továbbra is fejlesztik védelmi gyakorlatukat, hosszú távon az esetek száma csökkenni fog.

A segélyszervezetek azt követően kerültek górcső alá, hogy 2018 februárjában kiderült: az Oxfam alkalmazottjai prostituáltakkal szórakoztak Haitin, ahová a 2010-ben történt földrengést követően, egy segélyezési misszióval érkeztek. Az incidenst követően kezdtek napvilágot látni a segélymunkások által elkövetett visszaélésekről szóló jelentések.

Az Oxfam arról számolt be, hogy a Haitin történt botrány után felhívást tettek közzé, hogy jelentkezzenek azok, akik zaklatást vagy visszaélést szenvedtek el. Hat hét alatt 73 bejelentés érkezett, melyek közül néhány még az 1990-es évekre vezethető vissza. A szervezet úgy látja, a bejelentést tevők számának növekedésére úgy is lehet tekinteni, hogy nő az Oxfam munkájába vetett bizalom.

Az ENSZ közlése szerint a világszervezet is törekedett az átláthatóság fokozására a bejelentések kezelésében, miután az elmúlt években többször is szexuális visszaélésekkel gyanúsították meg a nemzetközi békefenntartókat Afrikában.

Paula Donovan, az ENSZ-alkalmazottak elszámoltathatóságáért küzdő kampány, a Code Blue társigazgatója szerint kétséges, hogy az ENSZ valóban elkötelezett-e a visszaélések megszüntetése mellett. Donovan szerint a világszervezet által közzétett statisztikák hamisak. Hozzátette továbbá, hogy ellentétben a segélyszervezetekkel, melyeket nemzeti törvények szabályoznak, az ENSZ bármely kormány vagy a közvélemény elől visszatarthat információkat, gyakorlatilag a saját szabályai szerint játszhat.