Csak „technikai kérdés”, jönnek-e az amerikai csapatok?

Az alapvető értékek és célok tekintetében az Egyesült Államok és Magyarország jó szövetségesek – mondta egy kormánypárti elemző az állami tévében.

„Az amerikai és a magyar kormány is a szuverenitás szempontjából közelíti meg céljait, és a két ország a migrációról is azonos vélekedik” – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző elemzőcég igazgatója.

Boros Bánk a műsorban elmondta, hogy sajtóinformációk szerint a találkozó elsődleges témája a biztonságpolitika lesz. Az Egyesült Államok szeretné, ha Magyarország aláírná azt a védelmi együttműködési megállapodást, amelyik rögzíti, hogy milyen szabályok szerint mozoghatnak amerikai katonák az országban. Ezzel kapcsolatban a Médianéző igazgatója azt mondta, ez csak technikai kérdés, amely a jól alakuló kétoldalú kapcsolatokat nem befolyásolja majd.

Boros Bánk Levente szerint 2010 óta paradigmaváltás történt a magyar külpolitikában. A korábbi kormányok csak sodródtak az árral, de 2010-től az ország teljesítménye és az unió állapota lehetővé tette, hogy Magyarország önálló külpolitikát folytasson – mondta.