A késes Arafat, aki sokkolta Izraelt

Egész Izraelt megrázta egy lány brutális kivégzése, az arab tettes mártíromságra készült. Újra napirenden a halálbüntetés?

Mint arról már beszámoltunk, hatalmas indulatokat váltott ki Izraelben egy 19 éves zsidó lány lemészárlása a napokban. A tettesről, egy hebroni arabról már korábban is a tudták a hatóságok, hogy késsel támadásra készült, és céljában állt bekerülni a mártírhalált választó terroristák kánonjába. A döbbent gyász mellett civilek halálbüntetést követelnek, míg a kormány a Palesztin Hatóságnak ítélt támogatási összeg megvonásával fenyeget.

Ori Ansbachert egy jeruzsálemi erdőben találták meg pénteken. A meggyalázott és több késszúrással kivéreztetett áldozat tettesét kevesebb mint 24 órán belül elfogták. A férfi, Arafat Irfayia beismerte a gyilkosságot. Mint kiderült, a mészárlás után egy mecsetben rejtőzött el, majd onnan tartott hazafelé, amikor elkapták az izraeli titkosrendőrség tagjai.

A kihallgatás nem az első volt a hebroni férfi életében. 2017-ben Arafat Irfayia ugyancsak késsel próbált meg a figyelem középpontjába kerülni. Akkor a jeruzsálemi Templomhegyen lévő leendő  szentély bejáratánál tartóztatták le egy nagy konyhakéssel a zsebében. Ahogy az az izraeli és amerikai lapok elemző írásaiból kiderül, a rendőrségnek feltűnt, hogy a férfi zavaros indokokkal magyarázta szándékait.

„A népünket elnyomó zsidó hatóságok és a mi érdekeinkért harcoló palesztin szervezetek miatt jöttem ellenállni. Ha innen kijutok, visszajövök ide még késsel” – ilyen és hasonló gondolatokat rögzítettek a kihallgatásakor. A rendőrség jobbnak látta benn tartani, így Irfayia, aki a Hezbollah-t és más terrorszervezeteket is példának nevezett, fél éves börtönbüntetést kapott. Még 2017-es kihallgatáskor került jegyzőkönyvbe az is, hogy a férfit kifejezetten izgatta a mártíromság szerepe.

Utóbbi jelenség folyamatos lebegtetése mindig is indulatokat ébreszt a zsidó államban, hiszen a Palesztin Hatóság (PA) területén élő terrorista-szimpatizánsok körében szinte vallási dogma ez. Nem véletlen, hogy a Trump-adminisztráció úgy próbál lépni a jelenség ellen, hogy visszatart korábban folyósított pénzösszeget a PA irányította területekről. A PA részéről ugyanis az Izrael ellen fellépő „mártír” merénylők családjai komoly támogatásban részesülnek a hatóság vagy más palesztin frakciók részéről. Az Izraelt gyűlölők körében pedig kultusz- és mítoszteremtés is övezi tettüket.

Éppen ezért tartja most az izraeli társadalmat különös feszültségben az Ori Ansbacher-gyilkosság. Egyrészről – ahogyan azt Ayelet Shaked igazságügyminiszter követelte, és ahogy tüntetők serege a hétvégén hangos demonstráció formájában fejezte ki Tel Avivban – beindult ismét a halálbüntetést követelők lobbija, ugyanakkor erős fékekkel is felszerelkeztek kormányszinten azért, hogy megakadályozzák olyan korábban elfogadott támogatások folyósítását, amely terroristák családjainak nyújtana segélyeket.

Utóbbiról a miniszterelnök szólt vasárnap, megígérve, hogy a régóta vitatott tervezet ezen  a héten életbe lép. Ezzel az lehet a komoly gond – hívják fel a figyelmet izraeli biztonsági szolgálatok – , hogy ebban az esetben a Palesztin Hatóság területén szolgáló egységeik számára is kevesebb forrás jutna arra, amiért felesküdtek: az Arafat Irfayia és a hozzá hasonló elemek időbeli és hatékony kiszűrésére.