1900 éves érmét találtak Izraelben

Ritka, 1900 éves érmét talált két idegenvezető Izrael déli részén Lákis régió egy poros útján – közölték vasárnap a helyi hatóságok.

Az érme az i. sz. 132 és 136 között lezajlott Bar Kochba-felkelés korszakából származik. Ebben az időszakban lázadtak fel a térségben élő zsidók a Római Birodalom ellen, amelyben akkor Hardianus császár uralkodott.

A leletre két idegenvezető bukkant Lákis régió természetvédelmi területén, egy poros úton, Krijat Gat várostól 20 kilométerre.

Az érme egyik oldalát hétágú pálmafa díszíti, valamint ősi héber nyelven a Simon felirat áll rajta, amely a felkelés vezetőjének, Simon Bar Kochbának a nevére utal.

A másik oldalán szőlőlevél és kacs látható a következő felirattal: „Izrael szabadságának második éve”. A felkelők annak idején több száz, egymással összeköttetésben lévő rejtekhelyet ástak, ezek egyike mellett találták meg az érmét. A lázadók a rejtekhelyeket bujkálásra használták, illetve az azokat összekötő földalatti alagutakon tudtak titokban közlekedni. A lázadást 136-ban verte le a Római Birodalom.

Az izraeli szakértők szerint az érmét az egyik lázadó veszíthette el út közben, amikor az egyik rejtekhelyről a másikra tartott.

(Fotónk illusztráció)