Törökország az internálótáborok bezárását követeli Kínától

A török ​​külügyminiszter a több, mint egymillió ujgur etnikumú kínai állampolgár átnevelő táborokba zárását az „emberiség nagy szégyenének” nevezte.

A múlt héten emberjogi aktivisták azért sürgették a különböző európai és muszlim országokat, hogy harcolják ki egy olyan ENSZ vizsgálat életre hívását, amely végre kellő mélységben feltárná a mintegy egymillió, a Hszincsiang tartományban élő, türk nyelvet beszélő, ujgur etnikumú muszlim kínaiak kényszerű fogva tartásának és átnevelő táborokba zárásának gyakorlatát.

A hétvégén a török kormány szólalt fel az ügyben. „A kínai hatóságok által végrehajtott, ujgur törökökkel szembeni szisztematikus asszimilációs politika az emberiség nagy szégyene” – mondta Hami Aksoy török ​​külügyminisztérium szóvivője szombaton. „Többé nem titok, hogy az a több, mint egymillió ujgur török, akik az önkényes letartóztatásokat elszenvedik, kínzásnak és politikai agymosásnak vannak kitéve az internálótáborokban és börtönökben” – idézi a török politikust a Háárec izraeli napilap cikke.

Átnevelőtábor Kína Hszincsiang tartományában. Forrás: Haaretz

Ankara cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ-főtitkárt. Peking egyre növekvő nemzetközi nyomással néz szembe az általa eufemisztikusan „deradikalizációs programnak” nevezett gyakorlata miatt.