Roma MSZP-sek a Jobbik ellen

Ifj. Balogh Arthúr, az MSZP roma tagozatának tagja nyilatkozott a Hír TV-nek.

„Arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ez magától nem is fog megoldódni és befejeződni. Nem, mert a fasizmus egy vírus. És a Jobbik pedig a vírusgazda” – ezt még 2012-ben mondta az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila amikor a Jobbik ellen tüntettek. Sőt nem csak ők, hanem a komplett ellenzék követelte a Jobbik távozását miután a Jobbikos Gyöngyösi Márton 2012-ben listázni akarta a zsidó képviselőket.

„Ismerem én is, hogy hány honfitársunk él, hány magyar származású ember él Izraelben, hány Izraeli zsidó honfitársunk él Magyarországon. Én úgy gondolom, hogy pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

Mesterházy Attila. Forrás: Hír TV

Sőt akkor a Gyurcsány-párt egy javaslatot is tett, miszerint karanténba kellene zárni a Jobbikot a Parlamentben. Ezt a szocialisták is támogatták.

Ezen a tüntetésen egyébként MSZP főpolgármester-jelölje Karácsony Gergely is kint volt, bár azóta már meggondolta magát.

„Nem nácizmus Ön szerint zsidó képviselőket listázni?” – kérdezte a Hír TV riportere a főpolgármester-jelöltet.

„Nem” – hangzott Karácsony válasza.

A szocialisták már el is ismerték, hogy közös jövőt terveznek a folyamatos antiszemita botrányba keveredett Jobbikkal.

„Ezért a válaszom, hogy összefogunk-e a Jobbikkal az önkormányzati választásokon számtalan településen, határozottan az, hogy igen.”

Bár ez nem mindenkinek tetszik a szocialista párton belül.

„Nem a nácikat meg a Jobbikot kell simogatni” – ezt már a szocialisták roma tagozatának képviselője mondta híradónknak. ifj. Balogh Artúr szerint az MSZP roma tagozata nem engedi, hogy a szerintük náci, fasiszta és szélsőséges párttal közös politikát folytasson az MSZP.

„Mi bent az MSZP-n belül mindenhol elmondtuk a mi véleményünket, jelenleg ott tart a helyzet, hogy más tagozat is ugyanígy kifejtette emellett a véleményét, hogy nem szeretnék azt, hogy a Jobbik, Jobbikkal való közös lista vagy a Jobbik olyan politikusait, egyébként, akik teljesen vállalhatatlanok azokkal együtt jelenjen meg az MSZP” – nyilatkozta a szocialisták roma tagozatának tagja.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje is egyetért a szocialisták roma tagozatával. Sermer Ádám szerint náciknak nincs helye a közéletben.

„Nem a felsőbb szinteken, parlamenti képviseletben, ne adj isten parlamenti alelnöki pozíciókban. Ez szégyen és gyalázat, hogy ilyen pozíciókat ilyen személyek tudnak betölteni Magyarországon. A náciknak a közélet közelében sincs helye.”

„Nézze nagyon amatőr, kezdő kisiskolás politikai szereplő lennék, ha erre a kérdésre válaszolnék” – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik érdemben nem kommentálta az MSZP roma tagozatának követelését. Sőt Z. Kárpát Dániel kitérő választ adott arra is, hogy a romáknak kell-e tartania a Jobbiktól, mint mondjuk korábban Gyöngyöspatán.

„Bár vannak létező társadalmi, szociológiai problémák Magyarországon, amelyeket meg kell oldani, ezeknek a színhelye biztos, hogy nem egy sajtótájékoztató lesz.”

A Hír TV szerette volna megkérdezni a Magyar Szocialista Párt álláspontját is a roma tagozatuk aggályairól, de nem kívánták nyilatkozni.

Forrás »