Franciaország hazatelepítené dzsihadistáit

Franciaország korábbi gyakorlatával szakítva úgy döntött, hazatelepíti külföldre távozott francia terroristáit.

A jobboldal és a szélsőjobboldal erélytelennek minősíti a kormányt, amiért a jogállamot akarja alkalmazni a jogállam ellenfeleivel szemben” – írja vezércikkében a Le Monde, melyet a Metazin szemlézett.

A Le Monde lap elismeri, hogy a francia hatóságok mindezidáig egyáltalán nem a jogállamot akarták alkalmazni az ISIS francia harcosaira, éppen ellenkezőleg, azt gondolták, legyen ez az iraki és a szíriai igazságszolgálttás dolga, azoktól pedig a jogállamiság nagyjából olyan távol áll, mint ők maguk Franciaországtól.

Irakkal nem is lenne baj, folytatja a Le Monde, az ottani hatóságok (és az észak-keleten gyakorlatilag önálló államot fenntartó kurd intézmények) nem kérik a francia ISIS-martalócok visszafogadását a franciáktól. Nem úgy az észak-Szíriában saját önigazgatást működtető kurdok. Ők eddig az amerikaiak védelmét élvezték, bár korlátozott mértékben, mivel az északnyugati területekről a törökök kiűzték őket. (Törökország a terrorszervezetnek minősülő törökországi Kurd Munkáspárt fiókszervezetének tekinti a szíriai kurd Népi Védelmi Erőket.)

Most azonban, miután Amerika bejelentette, hogy kivonja csapatait Szíriából, (az amerikaiak kedvéért Szíriai Demokratikus Erőknek nevezett) kurd hadsereg közölte, hogy nem tud tovább gondoskodni a külföldi ISIS-harcosok biztonságos őrzéséről. (Hogy a belföldiekkel mi a helyzet, arról nem szól a fáma. Egyébként arról sem, mi lesz a damaszkuszi hatóságok kezében lévő francia foglyokkal. Franciaországnak hét éve nincs diplomáciai kapcsolata Bassár el-Aszad rendszerével.) Egyelőre százharminc ember visszafogadásáról van szó.

A Le Monde szerint Franciaországnak nincs más választása, nem kockáztathatja ugyanis, hogy ezek a foglyok egy esetleges török támadás következtében ki- és elszabaduljanak. Az Egyesült Államok február 4-én hivatalosan is kérte a külföldi államokat, hogy vegyék át az ISIS-foglyokat a szíriai kurdoktól. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter már öt nappal korábban közölte azonban, hogy Franciaország felkészül százharminc fogoly átvételére.

Forrás: Metazin

Elvben azért lenne más megoldás is: ha az iraki bíróságok megfelelnek a feladatnak, akkor a szíriaiak is alkalmasak lehetnek rá, habár nem kétséges, hogy mindkét országban többnyire halálbüntetés lenne az eredmény. Közvetítők útján a franciák elérhetnék, hogy az el-Aszaddal kompromisszumot kereső kurdok a damaszkuszi kormány embereinek adják át a francia ISIS-katonákat.

A teljes cikk a Metazin oldalán olvasható.