Holokauszt-túlélő: a baloldal az igazi veszély

Olvasói levélben tette helyre egy soá-túlélő az amerikai anticionista baloldali zsidó lapot, a Forwardot.

Levelét azzal kezdi, hogy olvasta a Forward korábbi cikkét, melyben a Donald Trump amerikai elnököt támogató zsidó szervezeteket a zsidóság „elárulásával” vádolták meg.

Mint a levél szerzője, a lengyelországi holokauszt-túlélő David Lenga írja, „tisztelem jogukat, hogy önálló véleményt formáljanak, de úgy is érzem, hogy a zsidóság jelenlegi helyzetéről alkotott felfogásuk igencsak torz”.

A szerző egyetértett abban, hogy az antiszemitizmus hatalmas veszély, melyet példának okáért nem ismertek fel idejekorán Németországban, az 1930-as években. „Ha nem küzdünk ellene, az a mi hibánk”.

Ma azonban a szerző nem csak a szélsőjobboldalon, de a baloldalon is látja az antiszemitizmus veszélyét.

„Lehet, hogy önök nem ismerik fel az antiszemitizmus jeleit… de az én generációm, amely átélte a második világháború borzalmas idejét — mi felismerjük, és megrettenünk tőle!”

David Lenga: Forrás: Surviving the Holocaust

„Ma pedig a szélsőjobboldal és a baloldal folytatja az antiszemitizmus hagyományát világszerte. És ezek az irányzatok még itt, az Egyesült Államokban is politikai talajt kívánnak nyerni” — folytatja az olvasói levél. Lenga szerint „ezek az emberek próbálják megváltoztatni az Izraellel kapcsolatos diskurzust, mégpedig úgy, hogy végső céljuknak — az egyetlen zsidó állam elpusztításának — megfeleljen”.

A szerző szerint a palesztin ügy ezeknek a pártoknak csupán egy eszköz arra, hogy elérjék céljukat. A szerző párhuzamot von az Izrael létét megkérdőjelező szervezetek, és olyan terrorista csoportok között, mint a Hamász vagy a Hezbollah.

„Úgy látom, önöket sérti, hogy a zsidó vezetők látszólag feladják régi zsidó elveinket — a társadalmi igazságosságot és az elnyomott palesztinok iránti együttérzést –, miközben jó kapcsolatokat ápolnak egyes országok vezetőivel, akiknek társadalmi értékeik nem azonosak a zsidó értékekkel”. „Én azonban értékelem Izrael vezetőinek bátor lépéseit, hogy kiszélesítsék a támogatást a zsidó állam iránt. Sajnos nincsen elég barátunk a nem-zsidó világ vezetői között. A világnak még meg kell tanulnia elfogadni a zsidó nemzetállam létét — mely büszke, független, erős, magabiztos, és egyenlő az összes többi nemzettel”.

„Sokan még nem szoktak hozzá. Kétezer éve óta a világ nemzetei rosszul bántak, üldözték és gyilkolták… a zsidóságot”. Azonban „az elv, miszerint »az ellenségem ellensége a barátom«, életbevágó a zsidóság számára” – folytatja Lenga. „Igenis lehetséges támogatni Izraelt úgy, hogy közben követjük ősi, bibliai társadalmi elveinket… és közben kitartunk a zsidó állam értékes demokratikus elvei mellett”.

A szerző szeirnt a gond az, hogy „a szekuláris zsidók fiatal generációja érdektelen a közelmúlt eseményei iránt, és magával ragadja őket a baloldal mérgező ideológiája, mely különösen ellenséges Izraellel szemben”.

Mint Lenga végül hozzáteszi, ehhez a baloldali ideológiához a Forward is hozzájárul.