Heves harcok folynak Deir-ez-Zórban

Heves harcok folynak az Egyesült Államok támogatását élvező arab-kurd milícia és az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei között a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban, ahol a dzsihadisták nagyjából négy négyzetkilométeres területet tartanak még ellenőrzésük alatt – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő, londoni központú szervezet szerint a milícia légi- és tüzérségi támadásokat zúdít a dzsihadistákra. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője arról számolt be, hogy ádáz küzdelem folyik, amit aknarobbanások robaja kísér. A szárazföldön nehéz az előrejutás, mert a terület nagyon el van aknásítva.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője szombaton a Twitteren jelentette be, hogy a „mindent eldöntő csata kezdődött a terroristák megsemmisítésére”, a harcok várhatóan napokon belül véget érnek.

Az Iszlám Állam harcosai Deir-Ez-Zórban egy korábbi felvételen.

A CNN híradása a dzsihadisták az iraki határnál fekvő Bagúz al-Favgani faluban sáncolták el magukat. A SDF parancsnokai azt mondták a hírtelevíziónak, hogy a dzsihadisták heves ellenállást tanúsítanak, hőérzékelővel ellátott rakétákkal vágnak vissza. A terroristák alagútrendszert alakítottak ki az település alatt, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyik házból jussanak el a másikba észrevétlenül. Hasonlóképpen harcoltak Moszul ostromakor, komoly fejtörést okozva az SDF parancsnokainak. A koalíció fegyvereseinek a legtapasztaltabb és harcedzettebb dzsihadistákkal van dolguk.

Az al-Hadasz szíriai televíziós csatorna értesülése szerint az iszlamisták kísérletet tettek arra, hogy az iraki Anbár tartomány felé  kitörjenek, és eljussanak a Tanf oázisba. Az Egyesült Államok irányítása alatt álló nemzetközi koalíció, amely támogatja az SDF-et, csapaterősítéseket és páncélosokat dobott át a térségbe.

Korábban viszonylagos csend uralkodott a térségben, ami lehetőséget adott a több ezer civilnek, hogy elhagyja a területet a kialakított humanitárius folyóson. A régióból menekülő szemtanúk szerint az Iszlám Államnak 500-600 harcosa küzdhet még a terület megtartásáért, ahol még mindig több száz polgári lakos van.

Az SDF szóvivője szerint a Deir-ez-Zórban még kitartó dzsihadisták többsége külföldi állampolgár. Azoknak a harcosoknak a többsége, akiket az utóbbi két hónapban elfogtak vagy megadták magukat, külföldi volt. Az arab-kurd milícia tavaly szeptemberben indított offenzívát az Iszlám Állam ellen Kelet-Szíriában.