Cselgáncs: bronzérmet szerzett Párizsban Izrael

A párizsi cselgáncs Grand Slam első napjának legnagyobb sztárja a francia nemzeti hős, Clarisse Agbegnenou volt. A háromszoros világbajnok versenyző a szlovén olimpiai bajnokkal, Tina Trstenjakkal találkozott a döntőben. A hazai dzsudoka végül aranypontot érő vazaarival legyőzte ellenfelét. Az aranyérmet a francia ifjúsági és sportminiszter, Roxana Maracineanu adta át neki.

A férfiak között is egy háromszoros világbajnok, a japán Takato Naohisa volt a nap legnagyobb nyertese. Ő a négy évvel ezelőtt világbajnokságot nyerő kazah Yeldos Smetovot tudta legyőzni a döntőben, szintén egy vazaarival. A versenyzőket Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség köszöntötte a dobogón.

„A világ összes tornája közül itt a legjobb a közönség. Fantasztikus az atmoszféra. Itt könnyebben tudom a legjobb dzsúdómat nyújtani” – nyilatkozta a boldog győztes.

Kondo Ami nagyszerű lábsöprése még egy aranyat jelentett Japán számára a tornán. A 48 kilogramm alattiak döntőjében a koszovói Distria Krasniqi volt a gyönyörű mozdulat elszenvedője.

Az ő díjátadójukon Francesco Ricci Bitti, a tenisszövetség egykori elnöke volt a sztárvendég.

Japán harmadik aranyérmét Hashimoto Soichi szerezte a férfiak 73 kilogrammos kategóriájában. A könnyűsúly világbajnoka ipponnal küldte földre mongol ellenfelét, Tsend-ochir Tsogtbaatart.

A hölgyek 57 kilogrammos súlycsoportjában kanadai házidöntőt rendeztek. A kiélezett küzdelem utolsó másodperceiben Christa Deguchi vazaarival földre vitte Jessica Klimkait-et, és ezzel megszerezte a győzelmet.

„2018-ban ő nyerte meg az oszakai Grand Slamet, úgyhogy nagyon ideges voltam. Tudtam, hogy ez egy nagy meccs lesz, amit nem veszíthetek el. Nagyon nagy volt a nyomás, de büszke vagyok arra, hogy győztem. Boldog vagyok” – mondta a mérkőzés után Deguchi.

Denis Vieru nagyszerű ipponnal nyert a grúz Vazha Margvelashvili ellen a férfiak 66 kilogrammos kategóriájában. A moldáv sportoló ezzel az első jelentős győzelmét aratta a felnőttek között. Aranyérmét a gimnasztikában ötszörös olimpiai bajnok Nadia Comanecitől kapta meg.

A nap dobása is a 66 kilogrammosok között született. Az izraeli Baruch Shmailov egy hatalmas ipponnal lepte meg a junior világbajnok olasz Manuel Lombardót, ez pedig a bronzérmet jelentette számára.

Forrás »