Az afgán kormányzat engedné egy tálib képviselet megnyitását

Az afgán kormányzat felajánlotta az ellene harcoló tálib szélsőségeseknek, hogy nyissanak képviseletet az ország területén, de ők ezt azonnal visszautasították.

„Ha a tálibok irodát akarnak, kapnak tőlem Kabulban vagy Nangarharban vagy Kandahárban már holnap” – jelentette ki Asraf Gáni elnök, amikor felkereste a szélsőségesek egyik erősségének tekintett, a pakisztáni határon fekvő Nangrarhar tartományt, és tartós és becsületes békét ígért az ország számára.

Asraf Gáni
Fotó: magyarhirlap.hu

A brit hírügynökség szerint Gáni attól tart, hogy kormányzata kiszorul a megkezdett béketárgyalásokból a tálibok és Egyesült Államok között, és azokból a tárgyalásokból, amelyek Moszkvában zajlottak le a héten a tálibok és különféle afganisztáni pártok, köztük ellenzékiek között.

A tálibok azt szeretnék elérni, hogy a katari fővárosban, Dohában lévő képviseletüket elismerjék nemzetközi szinten. Az amerikai féllel ott folynak a tárgyalások. Szóvivőjük az államfő javaslatra azzal válaszolt, hogy azzal Gáni kísérletet tesz a téma megváltoztatására, és arra, hogy ártson a folyamatban lévő béketárgyalásoknak.