Porosenko: a Kreml be akar avatkozni az ukrajnai elnökválasztásba

Petro Porosenko ukrán elnök szerint a Kreml be akar avatkozni a március végi ukrajnai elnökválasztásba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök „mániákusan törekedni fog arra, hogy az országot orosz befolyás alá vonja, ahogy az a szovjet időkben volt.

Putyin terve egyértelmű: le akarja rombolni a független ukrán államot és a demokráciáját, meg akarja fosztani az ukránokat a békés és biztonságos élethez való joguktól – mondta Porosenko egy kampányrendezvényen az elnöki hivatal közlése szerint. Az elnök megjegyezte: az elnökválasztás egy Ukrajnáért folytatott „csata” lesz.

Az ukrán parlament csütörtökön megtiltotta, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek a választásokon, amivel a törvényhozók Moszkvát akarják meggátolni abban, hogy beavatkozzon a voksolási folyamatba. Oroszország bírálta a lépést.

Porosenko szombati beszédében úgy fogalmazott, hogy olyan „tiszta győzelemre” törekszik, amelyet nem kérdőjelezhet meg senki. Ha egy második elnöki ciklusra is újraválasztják, akkor figyelmét a szegénység elleni küzdelemre fogja irányítani, felkészíti az országot a NATO- és EU-tagságra és békét próbál majd teremteni – ígérte.

A közvélemény-kutatások szerint Porosenko a harmadik helyen áll a népszerűségi listán Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök mögött.

Az ukrán központi választási bizottság minden idők legtöbb indulóját, 44 jelöltet regisztrált a március 31-i elnökválasztásra.