Letiltatnák a Fatah Facebook-oldalát, mert terrorra buzdít

A Fatah Facebook-oldalának azonnali törlését kéri egy izraeli médiafigyelő szervezet, mert az szerintük tömeggyilkos terroristákat dicsőít és erőszakra buzdít. 45 oldalas jelentést állítottak össze a Fatah tavalyi posztjaiból, amelyekből kiderül, Mahmud Abbász pártja olyan terroristákat magasztal, akik több száz ember haláláért felelősek. 

„Határozottan javasoljuk, hogy a Facebook azonnal zárja be és törölje a Fatah Facebook-oldalát, és biztosítsa, hogy hasonló oldalt ne nyissanak újra.” A Palestinian Media Watch (PMW) nevű izraeli civil szervezet a Facebook vezetőjének, Mark Zuckerbergnek küldte el kérését – írja a The Jerusalem Post.

A médiafigyelő szervezet több tucat olyan konkrét esetről is beszámolt, amikor a Fatah a Facebook-oldalán dicsőítette a merényleteket elkövető terroristákat. 2018 novemberében például azonnal hősnek nevezték azt a palesztint, aki megölte két izraeli kollégáját. A terrorista hetekig bujkált a gyilkosság után, e közben is buzdították és Allahhoz imádkoztak a biztonságáért. MIután izraeli katonák megtalálták és lelőtték, mártírnak nevezték.

A Fatah szintén hősnek állította be Facebook-oldalán Muhannad Halabit, aki négy izraelit megkéselt. Közülük ketten meghaltak, egy anyát és 2 éves kisfiát pedig megsebesített – írta jelentésében az izraeli szervezet.

Mahmud Abbász pártja még az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolókat gyilkoló terroristákról is megemlékezik a Facebook-oldalán.

Ezek a posztok megsértik a Facebook terrorizmus-ellenes és közösségi alapelveit is – írta a médiafigyelő szervezet a levelében. A Facebook izraeli szóvivője úgy reagált, hogy ők még nem kapták meg a levelet, de azt határozottan leszögezte, hogy a terrorizmus dicsőítése és támogatása tilos a Facebookon, és ez ellen határozottan fellépnek.

A Fatah szóvivője úgy reagált a lapnak, hogy remélik, a Facebook nem nem adja meg magát az izraeliek kampányának, amelyet a szólásszabadság ellen intéznek. Szerintük ez az ügy csak része annak az összeesküvésnek, amellyel el akarják hallgattatni a palesztinokat és megakadályozni, hogy a világ megismerje az izraeli bűnöket – mondta a Fatah szóvivője.