Kommandósok fogták el a 19 éves izraeli lány palesztin gyilkosát

Izraeli katonák egy titkos akcióban, álruhában törtek rá arra a 30 éves palesztin férfira, akit a 19 éves izraeli lány brutális meggyilkolásával gyanúsítanak. Az akcióban több palesztin is megsebesült, amikor összecsaptak az izraeli kommandósokkal. Közben az izraeli ENSZ-nagykövet a gyilkosság elítélésére szólította fel a szervezetet.

Pénteken több százan gyászolták Ori Ansbachert, egy rabbi lányát, akinek holttestét egy nappal korábban találták meg Jeruzsálem külvárosában. A jelentések szerint brutálisan meggyilkolták.

Gyilkosának elfogására hajtóvadászatot indítottak az izraeli biztonsági erők. Péntek éjjel egy csapat izraeli kommandós álruhában ment be Ramallahba, hogy elkapják azt a palesztin férfit, akihez a nyomok vezettek.

Két épületet és egy mecsetet kutattak át, ahol végül sikerült elfogniuk a 30 éves férfit. Az akció közben kövekkel dobáló helyi lakosokkal is összecsaptak a katonák. Két palesztin fiatal megsebesült.

Az akciót órákkal azután indították a hatóságok, hogy bejelentették: áttörést értek el a gyilkossági ügy nyomozásában.

Egész Izraelt sokkolta a gyilkosság. Ori Ciszjordániában, Gush Etzionban, Tekoa városban élt a szüleivel és testvéreivel. Önkéntesként dolgozott, minden pillanatban azon fáradozott, hogyan tud másoknak segíteni – mesélte róla a családja.

„Múlt szombaton azt mondtad, el sem hiszed, hogy idén 20 éves leszel, és most már nem vagy többé. Annyi mindenre tanítottál, énekelni, táncolni. Nagyon szeretlek és annyira sajnálom, hogy ezt nem mondtam eleget neked“ – így emlékezett Oriról nővére.

„Köszönöm Ori, hogy általam eljöttél ebbe a világba, köszönöm azt a 19 és fél év fényt és örömöt, amit jelentettél nekünk. Most arra kérlek, ahogy felemelkedsz abba a világba, ahol csak a jó létezik, hogy adj erőt onnan föntről, hogy továbbra is higgyünk abban, ami jó ebben a világban” – édesanyja ezekkel a szavakkal búcsúzott lányától.

Ori Ansbacher holttestét csütörtök éjszaka találták meg Jeruzsálem külvárosában, nem messze a város állatkertjétől, egy erdőben – adta hírül az izraeli média.

A rendőrök egy meztelen és meggyalázott holttestről adtak jelentést, akinek halálát erőszakos cselekmény okozhatta. Ori Ansbacher gyilkosát nagy erőkkel kezdték keresni, több embert is őrizetbe vettek, végül konkrét információkhoz jutottak a helyszínen talált nyomok alapján.

Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet terrortámadásnak minősítette a brutális gyilkosságot, és annak elítélésére szólította fel a nemzetközi szervezetet. A Palesztin Hatóságot kulturális terrorral vádolta, szerinte ez vezetett a 19 éves izraeli lány megöléséhez is.

„A Biztonsági Tanács hallgatása nem segíti a terror elleni harcot, és csak a gyűlölet eszkalálódását okozza. Amíg az ENSZ hallgat, a Palesztin Hatóság folytathatja azt a gyakorlatát, hogy fizetést ad a terroristáknak, és oktathatja a fiatalokat saját belátása szerint, ami ilyen gyilkosságokhoz vezet” – jelentette ki Danny Danon.