Ha az amerikaiak kivonulnak, a csehek is otthagyják Afganisztánt

Csehország is kivonja katonáit Afganisztánból, amennyiben az amerikai hadsereg erői távoznak az országból – közölte Lubomít Metnar védelmi miniszter a Právo című baloldali lapban szombaton közölt interjújában.

A amerikai katonák kivonását Afganisztánból Donald Trump amerikai elnök vetette fel a napokban. Metnar azt mondta, ha az Egyesült Államok kivonja vagy csökkenti katonái számát Afganisztánban, Prága is követni fogja.

„Amennyiben (Afganisztánban) változásokra kerül sor, például az amerikai katonák számának csökkentésére vagy kivonására, mi is hasonló módon fogunk reagálni. Ha az amerikaiak távoznak Afganisztánból, mi úgyszintén” – mondta a cseh védelmi tárca vezetője az interjúban.

Lubomír Metnar ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikaiak még nem döntöttek, s jelenleg csak mérlegelik az Afganisztánból való távozás lehetőségét. Úgy vélte, bárhogy is alakulnak a dolgok, hosszú és bonyolult folyamatra kell számítani.

Afganisztánban 2018 végén mintegy 350 cseh katona teljesített szolgálatot. A tavalyi év folyamán öt cseh katona vesztette életét az ázsiai országban, s többen megsebesültek. Ezekkel az áldozatokkal együtt a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 29 katonáját veszítette el.

A tragikus afganisztáni események kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükséges-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban.

A kormányzat és a politikai pártok többsége szerint a csehek részvételére a külföldi katonai missziókban továbbra is szükség van, ezt a parlamenti pártok közül csak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom ellenzi.

A cseh lakosság jelentős része a prágai sajtóban megjelent információk szerint azonban megkérdőjelezi a katonák külföldi bevetésének szükségességét.