Ganz jól tartja magát, de Netanjahu az esélyesebb

A Haarec felmérése szerint a Munkapárt továbbra is a bejutáshoz szükséges küszöböt súrolja, a szintén baloldali Merec közvetlenül a nyomában, és az egész balközép blokk 52 mandátummal rendelkezik. Másrészről a Likud minden természetes partnere legalább öt képviselői hellyel bejut a Knesszetbe.

Egy héttel Beni Ganz első beszéde után, amely magával ragadta a balközép tábort, és belendítette az új jelöltet a közvélemény-kutatásokban, a „Ganz-hatás” nem gyengült, de nem is kapott újabb lendületet – írja a baloldali Haarec nyomán az Izraelinfo.

A felmérés szerint Ganz pártja, az Izrael Ereje megtartotta közvetlen a szónoklatot követően elért mandátumainak számát, 22 képviselői helyet. Az a második legnagyobb párt, míg a Likud 30 helyével biztosan vezet.

Benjamin Netanjahu valószínűleg elfogadná ezt az eredményt, amelyben jelenlegi koalíciója (beleértve a választási okokból lemondott Jiszrael Beitenut is) 64 parlamenti hellyel rendelkezik – Orli Levi-Abekszisz Geser pártja nélkül (4, a parlamenti küszöbön). A Hoszen Jiszrael a Likud/jobboldal táborába való behatolásának mélysége nem jelentős. Létezik, de nem elég ahhoz, hogy veszélyeztetné a miniszterelnök ötödik ciklusát – írja a lap.

Nem úgy tűnik, hogy Netanjahu rémálma, amelyben egy vagy két természetes partnere nem lépi át a küszöböt, valósággá válna – egyelőre. Mindegyiknek legalább öt mandátuma van, köztük a vezető nélküli Habait Hajehudi-Haihud Haleumi (Zsidó Otthon-Nemzeti Unió) kettős.