El a politikától! – királyi intelem a Thai hercegnőnek

Monarchiaellenes szinekben indult volna, de az uralkodói család gátat szabott neki.

Maha Vadzsiralongkorn thaiföldi uralkodó pénteken utasításba adta, hogy a királyi család egyik tagja sem avatkozhat bele a politikai folyamatokba, megtiltva ezzel idősebb nővérének, Ubolratana Mahidol hercegnőnek, hogy miniszterelnök-jelöltként induljon a március 24-i parlamenti választáson. A dokumentum szövege szerint Ubolratana szerepe „nem helyénvaló, és a sérti a thaiföldi alkotmány szellemét”.

A Thai Raksza Csart ellenzéki párt a nap folyamán jelentette be, hogy a hercegnőt jelöli kormányfőnek a másfél hónap múlva esedékes választásokon. A döntés azzal fenyegetetett, hogy felborítja az udvar évtizedes hagyományát, miszerint nem avatkozik bele az ország politikai életébe.

Fotó: ThaiDailyNews

Szeretném világossá tenni, hogy lemondtam királyi címemről, és immár csak közember vagyok. Nincs semmi előjogom a thaiföldi emberekhez képest. Jelöltségem elszántságomból fakad, hogy jólétet hozzak Thaiföldnek.

Közölte Instagram oldalán a 67 éves hercegnő, aki hivatalosan már 1972-ben mondott le címéről, amikor egy amerikai állampolgárhoz ment feleségül.

Ez lett volna az első alkalom, hogy a thaiföldi királyi család egy tagja köztisztségért indul a választásokon. Thaiföldi megfigyelők egyébként arra számítottak, hogy a hercegnő nem jelölteti magát testvére jóváhagyása nélkül. Meglepetésként érte őket az is, hogy egy monarchiaellenesnek minősülő párt színeiben jelöltette magát.