Csaknem kétezer szakadár tette le a fegyvert Etiópiában

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front (ONLF) nevű etiópiai szakadár csoport több mint 1700 tagja tette le a fegyvert – közölte az afrikai ország túlnyomórészt szomáliaiak lakta keleti részén fekvő Szomália állam ügyvivő elnöke szombaton.

Az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front éveken át Etiópia felosztását követelte. Az ország keleti vidéke a 19. óta tartozik Etiópiához, de Szomália újra és újra magáénak követelte. A lázadók a szomszédos Eritreában voltak aktívak, ott képezték ki harcosaikat az etiópiai területen végrehajtott támadásaikhoz.

A tavaly óta hivatalban lévő etióp kormányfő, Abiy Ahmed hazatérésre szólította fel az ellenzék és a fegyveres csoportok tagjait. „Visszatértünk, hogy támogassuk az országban zajló reformokat és részt vegyünk bennük” – jelentette ki Mohamed Omar Osman, az ONLF vezetője.

Afrikában a „remény szele fúj” – jelentette ki az ENSZ főtitkára az Afrikai Unió csúcstalálkozóján az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. Az Etiópia és Eritrea közötti és a dél-szudáni megbékélésre utalva António Guterres reményét fejezte ki, hogy Afrika példa lehet a konfliktusok rendezésére.

Abiy Ahmed nemrég zárta le az Eritreával éveken át tartó konfliktust.