Amerika optimista: nyáron véget érhet az afganisztáni háború

Afganisztánban remélhetőleg még a júliusi választások előtt megszülethet az egyezség a békéről – fejtette ki Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja egy washingtoni konferencián pénteken kora este.

Khalilzad csütörtökön tért vissza hatnapos útjáról, melynek során Katarban, Pakisztánban és Afganisztánban folytatott tárgyalásokat – közvetlenül a tálibok képviselőivel is – az afgán békemegállapodás esélyeiről és feltételeiről.

A különmegbízott ugyan optimistának mondta magát, de elismerte, hogy „sok még a tennivaló” az esetleges békeegyezség kimunkálásával.

Az Amerikai Békeintézetben (USIP) tartott előadásában Khalilzad kifejtette, hogy az amerikai álláspont szerint Afganisztán számára az lenne a legkedvezőbb, ha még a júliusra tervezett választások előtt sikerülne megállapodniuk a táliboknak és a kabuli kormánynak.

„Addig még van elegendő idő” – tette hozzá. Leszögezte, hogy elsődleges célja nem a kivonulásról, hanem a békekötésről szóló megállapodás tető alá hozása.

„A békeegyezmény teheti lehetővé a kivonulásról szóló megállapodást” – fogalmazott. Khalilzad – aki maga is afganisztáni születésű – fontosnak tartotta leszögezni, hogy „félreértették Donald Trump elnök álláspontját” azok, akik úgy vélik, az amerikai katonák bármi áron kivonulnak.

A különmegbízott hangsúlyozta: „Csak bizonyos feltételek mellett vonulunk ki, abban az esetben, ha már nem lesznek többé terroristák, akik Afganisztán felől fenyegetik az Egyesült Államokat.”

Hozzátette azt is, hogy erről már „elvi megállapodás” született a tálibokkal, akik ígéretet tettek arra, hogy „egyetlen terrorista csoport sem használhatja fel Afganisztán földjét az Egyesült Államok elleni támadásra”.

MInt arról beszámoltunk, egy Moszkvában tárgyaló tálib delegáció vezetője közölte: a múlt havi Egyesült Államokkal folytatott Afganisztánt érintő béketárgyalások kielégítő eredményeket hoztak. Mint elmondta, egyelőre nem történt semmilyen megegyezés Washingtonnal a csapatok kivonásának időkeretére vonatkozóan, de reményei szerint erre is hamarosan sor kerül.