A demokrata elnökjelöltek többsége nem éppen Izrael barátja

Hétből hat potenciális demokrata elnökjelölt nem szavazott meg egy Izraelt támogató, BDS-ellenes törvényt. A magyarázatuk: a szólás szabad.

Miközben a republikánus és demokrata képviselők is támogatják az Egyesült Államok törvényhozásában, hogy pénzügyi forrásokat teremtsenek az iskoláknak a holokauszt történetének oktatásához, az élő zsidókkal – ráadásul a saját hazájukban élőkkel – már nem ennyire megengedők a demokraták. A Jewish Telegraphic Agency (JTA) információja szerint ugyanis a hétből hat elnökjelöltségre pályázó demokrata szenátor elvetett egy új, Izrael-párti törvényt.

A javaslat két lényeges eleme: egyrészt 38 milliárd dollár védelmi segítséget kínál fel a zsidó államnak, másrészt jogi segítséget nyújt azoknak az amerikai államoknak, önkormányzatoknak, amelyek szembeszállnak az Izraelt bojkottálni, elszigetelni igyekvő antiszemita BDS-mozgalommal.

Az AIPAC zsidó lobbiszervezet megnyugtatónak találta ugyan, hogy a szenátusban 77-23 arányban nagy többséget kapott az Erősíteni Amerikát a Közép-Keleten nevű új törvény, de tény, hogy a baloldal most eléggé megosztott volt: a 47-ből csak 25 szavazott igennel, a többi nemmel (a republikánusok Rand Paulon kívül egységesen megszavazták a javaslatot).

Van azonban egy érdekes apróság: azon hét demokrata szenátor közül, akik eddig bejelentkeztek elnökjelöltnek, hatan a törvény ellen szavaztak. Csak Amy Klobuchar (Minnesota) szavazott igennel közülük. A JTA megkereste mind a hét politikust, közülük öten válaszoltak, és szinte egyöntetűen a BDS-mozgalom szabad szólására hivatkoztak. A törvénnyel ugyanis az államok büntethetnék a bojkottot hirdetőket. Többen helyeselték ugyanakkor az Izrael védelmét szolgáló vagy az Aszad-rezsimet büntető részt.

Cory Booker szenátor, aki amúgy ellenzi a BDS-t, úgy látja, az alkotmány szólásszabadságot biztosító első kiegészítésével ütközik az új jogszabály. „A BDS ellen a szabad szólás veszélyeztetése nélkül kell harcolni” – hangsúlyozta. A markánsan baloldali, de a demokrata párthoz képest meglepően erősen Izrael-párti Kamala Harris is az első kiegészítéssel érvelt, akárcsak Sherrod Brown. Bernie Sanders szerint a törvény egyenesen a politikai aktivitást büntetné. A szintén veterán demokrata Elizabeth Warren úgy állt ki a szólásszabadság mellett, hogy nem is szólt a BDS-ről.

Bár a JTA csak ezt a hét politikust kérdezte, valószínűleg sok demokrata képviselő és szenátor osztja Ilhan Omar nézeteit. A Kongresszus külügyi bizottságának új tagja kampánya során még az Izrael-ellenes bojkott ellen beszélt, „mert az hatástalan és akadályozza a párbeszédet”, ám beiktatása után már a BDS támogatójaként lépett fel.

Ilhan Omar kritizálta az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését is, mert meglátása szerint „Izrael egy apartheid állam” és „Ivanka Trump Jeruzsálem véráztatta földjén állva” avatta fel a nagykövetség épületét. Egy Twitter-üzenetében pedig a következőket írta: „Izrael hipnotizálja a világot. Allah ébressze fel az embereket, hogy meglássák Izrael gonosztetteit.”