6 muszlimot lőtt le, 35 év után szabadulhat

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Kanadában a québeci iszlám központban 2017 januárjában történt lövöldözés elkövetőjét. A két évvel ezelőtti támadásban hat ember vesztette életét.

A 29 éves Alexandre Bissonnette bűnösnek vallotta magát a hatrendbeli gyilkosságban és hatrendbeli gyilkossági kísérletben. Az elítélt legkorábban 35 év múltán folyamodhat szabadlábra helyezéséért.

Francois Huot bíró igazságosnak és tisztességesnek nevezte az ítéletet, elutasítva az ügyészség kérését, hogy a halálbüntetés 1976-ban történt eltörlése óta kiszabható legszigorúbb büntetést, vagyis a tényleges életfogytiglani büntetést alkalmazza a vádlottal szemben.

Huot szerint Bissonnette nem terrorcselekményt követett el, de tettét különösen a muszlim bevándorlókkal szembeni előítéletek motiválták. Mint mondta, az elkövetésben szerepet játszott Bissonnette mentális állapota is, főként öngyilkossági gondolatai, ami kihatott a büntetés mértékére is.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök ugyanakkor az elkövetés idején „muszlimok elleni terrortámadásnak” nevezte a québeci iszlám kulturális központban történt lövöldözést, amelyben hat ember halt meg, nyolc pedig megsebesült.

A támadó az esti ima végén nyitott tüzet a központi mecsetben, a férfiak számára fenntartott részen, ahol mintegy 100-an tartózkodtak.