Netta Barzilai: Amikor a fényt bojkottálod, a sötétséget terjeszted

A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Netta Barzilai frappáns választ adott a verseny izraeli megrendezése miatt bojkottot hirdetőknek.

A versenyt általában elkülönítik a politikától, de az Izrael-ellenes tiltakozók felszólították az Eurovíziós szervezőket, hogy vegyék el Izraeltől az idei verseny rendezési jogát, és a résztvevők tartózkodjanak a zsidó államban való fellépéstől, ezt a megközelítést az izraeli énekes kontraproduktívnak nevezte.

A Dalfesztival logója
Fotó: youtube screenshot

A bojkott megakadályozza a fény terjedését, és amikor a fényt bojkottálod, a sötétséget terjeszted, én így gondolom. Hiszek a párbeszédben, hiszek a tiltakozásban, hajrá, de a bojkott nem válasz.

Mondta Barzilai a BBC-nek.

Az énekes a bojkottal szembeni érvelésében hangsúlyozta az Eurovízió történetét, hogyan alakult meg a verseny a II. Világháború által elpusztított Európa egységének elősegítésére.

Fotó: Ynetnews

Mindez a hidak építéséről szól, a sokszínűség ünnepléséről, hogy a különböző helyekről érkező emberek ugyanazon a színpadon állhassanak és azt mondják: hé, mindannyian egyformák vagyunk, és mi ünnepeljük ezeket az etnikai csoportokat és mindenféle-fajta zenét.

Az énekes továbbá mindenkit arra buzdított, hogy utazzon Izraelbe és tekintse meg a versenyt a helyszínen.

A múlt hónapban egy brit kulturális személyiségekből álló csoport felszólította a BBC-t, hogy támogassa a verseny helyszínének áthelyezését, mivel „Izrael szisztematikusan megsértette a palesztin emberi jogokat”. A hálózat elutasította a petíciót, mondván, az Eurovízió „nem politikai esemény, és a BBC nem támogat semmilyen politikai üzenetet vagy kampányt.”

Szintén múlt hónapban Izrael-ellenes tüntetők rövid időre megszakították a franciaországi Eurovíziós dalverseny válogatóját, amikor Barzilai állt a színpadon.

A 2019-es 64. Eurovíziós Dalfesztivál Tel Avivban kerül megrendezésre május 14-18 között, ez lesz a harmadik alkalom, hogy a versenyt Izraelben tartják. A 2018-as Dalfesztivált Netta nyerte Toy című dalával.

Netta – TOY – Israel – Official Music Video – Eurovision 2018

Add or download the song to your own playlist: https://ESC2018.lnk.to/Eurovision2018EYSing along with the karaoke versions: https://ESC2018.lnk.to/KaraokeIDO…