Hitlert árvereznek Nürnbergben

Tucatnyi alkotást értékesítenek a hétvégén az egykori náci fellegvárban.

Több mint 30 Führer által kreált alkotás keresi új tulajdonosát egy aukciósházban szombaton. Szakértők szerint több tízmillió forint értékben kellhetnek el az 1907 és 1935 között készült festmények és rajzok – számolt be a Whashington Postra hivatkozva a Jerusalem Post.

Az árverést szervező Auktionshaus Weidler katalógusában azt említi, hogy a művek Ausztriából és más európai országok műgykedvelőinek gyűjteményéből  – köztük számos korábbi ismert náci alkotó és azok családjaitól – származik. A nürnbergi cég 2015-ben már tartott egy hasonló aukciót, kifejezetten Hitler műveket értékesítve.

Akkor 14 alkotás kelt el, 390 000 euró értékben ( közel 123 millió forint ) , legtöbbet egy bajor tájképért adtak, 100 000 eurót. A mostani legértékesebb munka kikiáltási ára 45000 euró (több mint 14 millió forint), de kiemelkedően érdekesnek mutatkozik az egykori festőtanonc, álmodozó művész-jelölt Hitler saját unokahugáról készitett fél-akt festménye is.

Kutatók szerint akár több száz további Hitler-szerzemény is lehet még magángyűjtőknél. Jelentések szerint Ázsiából, Braziliából és az arab országokból is sokan mondhatnak birtokukban festményeket a náci vezértől. Igaz, a legtöbb az amerikai hadsereg birtokában van, akik a háború után foglalták le a műveket.

A mostani árveréshez hasonló jellegű rendezvények általában kellőképp hergelik az indulatokat Németországban. Legutóbb Berlinben próbálkoztak elárverezni Hitler munkásságából, azonban az esemény meghiúsult. Nem azért, mert kiverte volna a biztosítékot a publikum előtt, hanem mert kiderült, hogy a szerzemények hamisítványok voltak…