Freedom House-bírálat magyar jogvédőktől

Az Alapjogokért Központ szerint hemzseg a hibáktól a külföldi szabadságkutató intézet friss tanulmánya.

Az Alapjogokért Központ szerint a Freedom House által nemrég kiadott, Szabadság a világban című éves jelentés ideológiailag, világnézetileg motivált dokumentum, Magyarországgal kapcsolatos megállapításai pedig hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, hibáktól – olvasható a Magyar Nemzetben.

A magyar szervezet elemzésében azt írta, bár a jelentés alcíme alapján elvileg a demokráciák világméretű visszaszorulását tárgyalja, valójában a nyílt társadalmon és bevándorláson alapuló liberális demokráciák térvesztésén „kesereg”.

A Freedom House szerint a demokráciákra leselkedő valódi veszélyt az antiliberális populista mozgalmak jelentik, amelyek „bűne”, hogy megvédik a nemzeti szuverenitást és a hagyományos nemzeti értékeket, miközben elutasítják a migrációt, és szigorú, akár büntetőjogi intézkedéseket vezetnek be a bevándorlás megakadályozásáért. Az antidemokratikusnak nevezett politikai erők közé sorolják nemcsak Magyarországot vagy Lengyelországot, hanem az amerikai, az ausztrál, a cseh, az izraeli, a szlovák és az osztrák kormányzatot is, azaz éppen azon államokat, melyek elutasították az ENSZ globális migrációs paktumát – idéz a lap.

Fotó: Magyar Nemzet Online

A Freedom House hazánkat a „részben szabad” országok kategóriájába sorolta át, mint például India is szerepel, ahol mindennapos a nők ellen elkövetett tömeges szexuális erőszak és több területen informálisan továbbra is él a kasztrendszer, vagy mint Dél-Afrika, ahol rendszeresek a fehér kisebbség ellen a nyílt utcán elkövetett gyilkosságok.

Az Alapjogokért Központ véleménye szerint az országok rangsorolásának módszertana nélkülöz mindenfajta objektivitást, a Magyarországgal szembeni kritikákban pedig keveredik a politikai-világnézeti ellenszenv és a ténybeli-jogi tájékozatlanság. Példaként említették, hogy a jelentés egyik legfőbb „vádpontként” a magyar menekültügyi rendszer szigorítását és a déli határkerítés felállítását jelöli meg, amelyek „kifejezetten megnehezítették a menekültügyi kérelmek benyújtását”, de demokráciával összeegyeztethetetlennek tartják a „Stop, Soros!” törvénycsomagot is.

A Freedom House kifogásolja továbbá, hogy Magyarország alaptörvénye utalást tartalmaz a keresztény kultúrára, a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálja, vagy hogy a genderszaktól megvonták az akkreditációt. A Magyar Nemzet arról is szól, hogy az Alapjogokért Központ jövő héten részletes elemzésben is foglalkozik a jelentéssel.