Ezt gondolják az izraeliek Lengyelországról

Egy friss felmérés válaszadóinak 49 százaléka kedvezőtlen benyomással bír Lengyelországról.

Lengyelország izraeli nagykövetségének felmérése közvéleménykutatásban kereste a választ arra, mit gondolnak napjainkban a zsidó állam lakói az európai ország kormányának politikájáról, valamint az ott élő társadalomról.

A Keevon Intézet által készített felmérés eredményei szerint az izraelieknek csaknem fele, 49 százalékuk mondta azt, hogy kedvezőtlen benyomással bír Lengyelországról. Míg a szimpatizálók aránya mindössze 42 százalék.

Fotó: Jerusalem Post

Marek Magierowski lengyel nagykövet arról is beszámolt, hogy a felmérés során a megkérdezettekkel több tényt és információt is megosztottak hazájáról, ami végül javított a közmegítélésen. Az interjúk végén feltett kérdések szerint így a döntő többségben pozitív kép alakult ki Lengyelországról, és a válaszadók 76 százaléka mondta azt, hogy jóleső érzésekkel gondol rá, míg negatív érzelmeket csak 19 százalékban jeleztek.

A felmérésben résztvevők 60 százaléka vallotta azt, hogy Lengyelországgal elsőként Holokauszt-megemlékezés vagy emlékút kapcsán találkozott.

Amikor az emberek turistaként vagy üzleti útra érkeznek, általában kellemesen csalódnak és azt mondják, egy szürke, öreg és szomorú helyre számítottak.

A feltett kérdések az izraeliek Európai Unió iránti viszonyulására is utaltak: míg 39 százalékban pozitív, 51 százalékban negatív érzésekről számoltak be. A két ország közötti történelmi szálak szintén előtérbe kerültek, és a válaszadók 72 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, miszerint a lengyelek szintén áldozatai voltak a náci rezsimnek, noha az ő szenvedésük nem ért fel a zsidóságéval. 67 százalékuk szerint az európai állam nem vállal teljes felelősséget a Holokausztban betöltött szerepéért.

A felmérés eredményeiről további részletek az Arutz Sheva írásában találhatóak.