ENSZ: újabb amerikai lobbi Izraelért

Az USA elbuktatott egy Izraelt elmarasztaló nyilatkozat-tervezetet jelentette az ujkelet.live.

Diplomaták szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által javasolt nyilatkozat, amely sajnálatát fejezi ki Izrael azon döntése miatt, hogy megszünteti egy nemzetközi megfigyelő erő mandátumát Hebron városában, szerdán az Egyesült Államok közbelépésének köszönhetően elbukott – áll a jelentésben.

Fotó: flickr.com

Kuvait és Indonézia a nyilatkozat-tervezetet egy zárt ajtók mögötti tanácsülést követően terjesztette be. Az ülésen számos ország aggodalmát fejezte ki az izraeli lépés miatt. Benjamin Netanjahu minisztereknök múlt héten jelentette be, hogy nem fogja megújítani az Ideiglenes Nemzetközi Jelenlét Hebronban (TIPH) megbízatását, elfogultsággal vádolva a csoportot.

A TIPH megbízatásának fontosságát és erőfeszítéseit, hogy egy rendkívül érzékeny területen és törékeny helyzetben elősegítse a nyugalmat, ami további romlással fenyeget, amint azt a fokozódó erőszakspirál is mutatja.

A szöveg figyelmeztette Izraelt, hogy a nemzetközi jog értelmében köteles megvédeni a palesztin polgári lakosságot Hebronban, valamint Ciszjordánia (Júdea és Szamária) többi részén. Diplomaták elmondása szerint az Izrael mellett határozottan kiálló Egyesült Államok gyorsan közbelépett a javaslat megakadályozása érdekeben. A mandátumot január végén kellett volna megújítani, de Netanjahura a jobboldali politikusok és a hebroni zsidó közösség már hosszú ideje nyomást gyakorolt, hogy távolítsa el a csoportot a városból.