Becsületnapi neonácizmus csak a Váron kívül

A kitörés napjának is nevezett rendezvényt több mint 20 éve kíséri nagy felháborodás.

A rendőrség tájékoztatója szerint a „rendezvény megtartása a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásával is együtt járhat”, ezért a BRFK megtagadta a szervezők engedélyét – jelentette a Népszava.

Neonáci, hungarista és más szélsőjobboldali szervezetek több mint húsz éve megemlékeznek arról, hogy a budai Várba szorult német és magyar csapatok 1945. február 11-én megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből. Voltak évek, amikor a hatóságok egyáltalán nem engedték megtartani a fővárosban a „becsület napját”, máskor Budapest külterületén, vagy egy nyilvánosságtól elzárt helyen, magánterületen rendezték meg a demonstrációt. Megint máskor frekventált közterület – Hősök tere, Kossuth tér – volt a helyszín.

Fotó: Népszava

A rendőrség azzal is indokolta a most szombatra tervezett program kitiltását a budai Várból, hogy a tervezett helyszín, a Kapisztrán tér országos történelmi emlékhelynek minősül. A Népszava szerint a szervezők még péntek este jelentik be az új helyszínt.