A spanyol kormány vizsgálná a szexuális visszaéléseket

Szexuális visszaélésekkel kapcsolatos belső vizsgálatokról kért felvilágosítást a katolikus egyháztól a spanyol kormány.

Fényt kell deríteni bizonyos tettekre, amelyek rejtve maradását társadalmunk nem engedheti meg magának, ha méltósággal kíván szembenézni a jövővel – fogalmazott levelében Dolores Delgado igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy az ilyen ügyek „erőteljes büntetőjogi választ” érdemelnek – írta az El País című napilap pénteken.

A kormány a héten hasonló kéréssel fordult az ügyészséghez, és olyan eljárásokról érdeklődött, amelyekben egyházi személyek, intézmények érintettek. Múlt vasárnap a montserrati kolostor előtt gyűltek össze tüntetők, aki közül többen állítják: Andreu Soler, egy már elhunyt bencés szerzetes áldozatai voltak a hetvenes és a kilencvenes évek között. Josep Maria Soler, a kolostor apátja vasárnapi miséjén nyilvánosan kért bocsánatot az áldozatoktól, és ígéretet tett az ügyek tisztázására.

Wikimedia Commons- photo by Milliped

A montserrati ügy mellett az elmúlt hetekben több más hasonló, jogi következmények nélkül maradt eset is napvilágra került a spanyol sajtóban. A spanyol katolikus püspöki konferencia tavaly október közepén jelentette be: jogi szakértők bevonásával felülvizsgálja cselekvési protokollját, azaz, hogy miként kell eljárni olyan esetekben, amikor felmerül fiatalkorúak elleni szexuális visszaélés gyanúja.

Az El País összefoglalója szerint Spanyolországban az elmúlt harminc évben legalább 33 ítélet született egyházi személyekkel szemben fiatalkorúakkal szembeni szexuális visszaélés miatt, azonban ezekben az ügyekben jellemzően az áldozatok maguk fordultak a hatóságokhoz, és nem az egyház tett feljelentést. A spanyol kormány az átfogó gyermekvédelmi törvény módosításán dolgozik, amelyben meghosszabbítanák a gyerekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények elévülési idejét.