Zsidózott, most kitilthatják Amerikából

A Neokohn munkatársa

Szupersztár énekest utasíthatnak ki Amerikából. Illegális bevándorló, aki zsidózott egy cseppet egy sikeres dalában. 

Az egyik legnépszerűbb atlantai rappert, 21 Savage-et a hétvégén őrizetbe vették és könnyen lehet, hogy kiutasitják Amerikából. Lehet, hogy a pár hete nagy vihart kavart egyik antiszemita ízű szerzeményével hivta fel magára a hatóságok figyelmét?

Shayaa Bin Abraham-Joseph eredeti neve alapján még akár orthodox rabbinövendéknek is tűnhet azok számára, akik nem követik a rapp világát. A grammy-dijra is jelölt 26 éves előadó, művésznevén 21 Savage a hétvégén egy barátja társaságában autózott, amikor rendőrök állították meg őket. A rutinellenőrzés közben derült ki, hogy valami nincs rendben az eredetileg Angliából származó 21 Savage papírjaival.

A keményvonalas trumpi bevándorlási hivatal munkatársaival egyeztetve a hatóságok arra jutottak, hogy előzetesbe helyezik az énekest, aki szerintük 2005 óta illegálisan tartózkodik az országban. Az eset teljes sokként érte a rapp zene világát, melynek 21 Savage elismert tagja és atlantai értelmezésben kultikus figurájának számit.

A Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (Immigration and Customs Enforcement) szóvívőjének tájékoztatása szerint az énekes eddig elhallgatta még saját rajongói előtt is valódi gyermekkorának színhelyét és túltartózkodása miatt jelenleg a kiutasításának előkészületei zajlanak.

Az eredetileg egy londoni külvárosban cseperedő művész nyolc évesen találkozott először fegyverrel, majd idővel saját magának is szerzett egyet. Illegális drogkereskedéssel már Atlantában kezdett el foglalkozni. Különböző erőszakos cselekmények inspirálta gangek működéséről szólnak korai szerzeményei. Az áttörést alig két éve hozta meg neki az első albuma.

A második lemez tavaly év végén jelent meg, és a Bill Board 200-as listájának csúcsán landolt. Erről az albumról való az a dala is, amely miatt pár hete nem csak őt, de a világ egyik legismertebb sportolóját, LeBron James NBA-kosárlabdázót is támadás érte. Utóbbi ugyanis saját közösségi oldalán osztotta meg – több tiz millió követőjével – a szerzeményt, amelynek “Megkaptuk a zsidó pénzt, minden kóser…” – sora hordoz némi félreértésre okot adó részt magában.

Mindkét sztár intenzív bocsánatkérések közepette igyekezett megnyugtatni a nyilvánosságot: senkit nem akartak megbántani. Mindenkit szeretnek, sőt, a zsidókat, akik közül rengeteg barátjuk is van különösen. Szerintük csak a zsidókkal öszefüggésbe hozható okos és példás magatartást kifejező kóser, vagyis jó dolgokra akartak utalni. Tehát a pénzre mint természetes zsidó toposzra utaltak. Egy biztos, 21 Savage régóta példaképnek számit fekete amerikai fiatal követői körében. Számos erőszakmentességet hirdető jótékonysági akcióban vett részt, felnéznek rá és követik gondolatait. Nem tudni, hogy meddig maradhat Amerikában, de a szavak erejével nem csak ő, de rajongói is tisztában lehetnek.