Venezuelai válság: Di Maio szerint Olaszországnak semlegesnek kell maradnia

Olaszország semlegességét hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt követően, hogy a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó az olasz kormány támogatását kérte.

Luigi Di Maio, Öt Csillag Mozgalom kormánypárt vezetője, az olasz katolikus püspöki kar napilapjában, a L’Avvenirében közölt levelében fejtette ki álláspontját, miszerint Olaszországnak semlegesnek kell maradnia.

Tudatában vagyunk, hogy Venezuela bonyolult és fájdalmas történelmi korszakot él át, az olasz kormánynak azonban el kell kerülnie bármilyen külső beavatkozást. Ehelyett álljon közvetítőként rendelkezésre, hogy a venezuelai nép dönthessen jövőjéről, békés és demokratikus úton, és főleg a szavazóurnákon keresztül” – írta a mozgalom vezetője.

Az olasz miniszterelnök-helyettes levele a Juan Guaidóval közölt interjút kísérte. A venezuelai politikus az olasz katolikus napilapnak hangsúlyozta, hogy senkinek sem a bábja. „Főleg Donald Trump bábja nem vagyok” – mondta az amerikai elnökre utalva. Az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke hozzátette, azt akarja, hogy átmeneti kormány vezesse a súlyos gazdasági és politikai válságban lévő dél-amerikai országot a szabad választások kiírásáig.

Juan Guaidó venezuelai elnök

Juan Guaidó ezzel egy időben a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak is nyilatkozott. Meghívta Ferenc pápát Venezuelába. Korábban Nicolas Maduro hivatalban levő elnök adott interjút az olasz sajtónak, amelyen keresztül Ferenc pápa közvetítését kérte.

Juan Guaidó szerdán levélben kérte Luigi Di Maiót és a másik olasz miniszterelnök-helyettest, Matteo Salvinit, a Liga párt vezetőjét, hogy őt ismerjék el Venezuela elnökeként. Olaszország – az Európai Unió nagy országai közül egyedüliként – nem ismerte el Guaidót: elsősorban az M5S politikusai fejezték ki fenntartásaikat azzal szemben, hogy külföldről „irányítsák” a venezuelai helyzetet.

Az olasz kormány azonban nem egységes az ügyben. Matteo Salvini több alkalommal telefonon egyeztetett Juan Guaidóval, és jövő hétfőn fogadja az őt képviselő venezuelai delegációt Rómában.