Megszűnik Európa legnagyobb zsidó közössége?

A Neokohn munkatársa

Egy szociológus új könyvében boncolgatja, miként változik a zsidók sorsa a fokozódó antiszemitizmus miatt.

Jelenleg Európa legtöbb zsidója Franciországban él, hivatalosan 470 ezren, de ez csak a hitközségek által számontartott zsidókat érinti. A valós szám ennek valószínűleg a duplája hiszen a vallási elkötelezettség csak nagyon különböző mértékben van jelen a zsidók között Franciaországban. Már több mint 20 ezren már elhagyták Franciaországot a nagy iszlamista merényletsorozat óta – írja a Független Hírügynökség Danny Trom most megjelent könyvével összefüggésben.

Franciország – zsidók nélkül! cimű munkájának ihlete annak a kételynek felvetése, hogy vajon a köztársaság képes-e megvédeni zsidó polgárait? A viszatérő hagyományos antiszemitizmusra jó példaként hozza fel a szociológus a sárga mellényes mozgalmat, amely Macron elnök reformjai ellen tüntet a múlt ősz óta. Az antiglobalista szervezet jelszavai között feltűntek a hagyományos antiszemita jelszavak : Macron – pute à juifs! ( Macron zsidó bérenc, szó szerint: a zsidók kurvája).

Az ilyen jelszavak, melyek a harmincas éveket idézik, igen negatív emlékeket ébresztenek a zsidók között. Az idősebbek még emlékezhetnek arra, hogy a francia elit jelentős része maga is aktív antiszemita volt, és szívesen együttműködött Hitlerrel a holokauszt idején.

A hírügynökség jelentése szerint a könyv pusztán gondolatébresztő akció: egyelőre kevesen tekintik realitásnak Európa legnagyobb zsidó közösségének megszűnését, de a szerző feltárja azokat a tényezőket, melyek aggasztják a zsidók többségét Franciaországban, ahol a társadalmi válság jelenségei a felszínre hozták a hagyományos antiszemitizmust, amely az iszlamista zsidógyűlölettel együtt fenyegetést jelenthet Európa legnagyobb zsidó közössége számára.