Demokráciavédelemért dijazták a CEU elnökét

A Neokohn munkatársa

A Budapestről távozó CEU elnököt díjazták Izraelben.

Egymillió dolláros dijat kapott Izraelben Michael Ignatieff, a Budapestről távozó CEU elnöke, akit demokrácia védelmében tett erőfeszítéseiért kapta az elismerést.

A Dan David-díjat a Tel Aviv-i Egyetem itéli oda minden évben a tudomány, a közélet és a politikai élet azon szereplőinek, akik a tevékenységükkel példát mutattak a jövő generációjának. Idén öten részesülnek a rangos elismerésben.
A kuratórium díjazta Michael Ignatieff kiállását a demokrácia és az emberi jogok mellett, méltatta  tevékenységét a CEU élén.

A liberális demokráciának az új autoritarianizmus és populizmus egyre erősödő hullámával kell szembenéznie, a szabadságot és a demokráciát éltető alapelveket megkérdőjelezik

– mondta Ariel David, a kuratórium tagja, az alapító fia, aki szerint  az akadémiai és a sajtószabadság a demokrácia alapkövei, nem véletlen, hogy

a média és az egyetemek gyakran a hatalomra jutott populista és autoriter rezsimek elsőszámú célpontjai.

Idén Dan David-díjat kap még két történész, az indiai Sanjay Subrahmanyam és az amerikai Kenneth Pomeranz, illetve a klímaváltozás megállításáért küzdő Christiana Figures is. A díjakat a Tel Aviv-i Egyetem vezetősége adja át májusban.