Árvíz blokkolja a sivatagi utakat Izraelben  

A Neokohn munkatársa

Sivatagi esőzések okozta áradások miatt útlezárásokat védik a lakosságot a Holt tenger környékén. 

Izrael két leghosszabb autóútja került blokád alá csütörtökre virradóan a több napos, hatalmas esőzések miatt. A hideg, zord idő a hétvégén is folytatódik – jelentette a Times of Israel.

A régen látott természeti csapás veszélye miatt a rendőrségnek el kellett terelni a forgalmat a 40-es és a 90-es főút Arava sivatag melletti deli részénél. Utóbbi a Holt tenger népszerű szállodaláncai mellett található, igy komoly nehézségekkel kelle szembesülnie az arra tartó turista csoportoknak.

A hatóságoknak szintén le kellett zárni az Ein Gedi nemzeti parkot, mert a különben száraz mederű térségben hömpölygő áradat különös veszéllyel fenyeget. A több napos eső miatt különben már a Nahal Zin, Nahal Huarim és a Nahal Davshon régióit sem lehet látogatni.

A száraz sivatagi medrekben és szakadékokban a heves esőzések okozta áradások gyakran szinte azonnal képesek pusztitás végezni   – figyelmeztettek sivatagi kutatók és meteorológusok, akik emlékeztettek: mindenkinek komolyan kell venni a hivatalos útlezárásokat.

Az elmúlt pár évben Izraelben és Jordániában tucatnyi áldozatot szedett az áradás: tavaly a Holt tenger környékén 10 diák halálát okozta a viztömeg., amely Wadi Rum mellett pusztitó erejéről bizonyságot téve még egy buszt is elsodort az útról.

Izraelben a mostani tél kivételesen zordul alakul. Sok helyen havazások és alacsony hőmérséklet okozott kellemetlenséget. Az időjárásjelentések szerint a hideg és esős napok a hétvégén is folytatódnak.