Szlovákia: Az intolerancia növekvő tendenciát mutat

A szlovák igazságügyi miniszter ezt az antiszemitizmusról szóló kétnapos (február 5-6.) konferencián jelentette ki szerdán Pozsonyban. A konferenciát a szlovák EBESZ-elnökség keretében rendezték meg. Gál  Gábor a beszédében megemlítette azokat a lépéseket, melyeket Szlovákia az antiszemitizmus ellenei küzdelem keretében tett, egyben hangsúlyozta a közösségi oldalak szerepét.

A miniszter szerint az antiszemitizmus Szlovákiában a 2016-os választásokat követően fokozódott, amikor az ĽSNS a parlamentbe jutott. „Tiszteletben tartjuk a képviselői mandátumukat, de a parlamentben xenofób és főleg antiszemita megnyilvánulásokat hallunk tőlük” – mondta a miniszter, kiemelve a pártja, a Most-Híd hozzáállását, amely nem kommunikál az ĽSNS képviselőivel.

A miniszter ismertette azokat a lépéseket, amelyeket a kormány és a parlament tettek az antiszemitizmus elleni küzdelem területén. Megemlítette az antiszemitizmus definiálását, illetve a Büntető Törvénykönyv módosítását, melynek eredményeképpen a rasszista indíttatásból elkövetett bűncselekményeket szigorúbban fogják megítélni.

Gál szerint a társadalomnak meg kell birkóznia a közösségi oldalakkal összefüggő problémákkal is. Ezek között az internet névtelenségét említette, illetve azt, hogy a közösségi oldalak üzemeltetői nem szűrik ki a gyűlölködő megnyilvánulásokat. „Biztosítanunk kell, hogy ezeket távolítsák el, és hogy az embereket felelősségre tudjuk vonni” – tette hozzá.

„A társadalmunknak át kell lépnie a többségi kultúra árnyékán, és ismét úgy kell tekintenie a kisebbségi csoportokra, mint a társadalom teljes jogú és szerves részére, amelynek a hozadéka a kölcsönös szellemi gyarapodás és a pluralitás” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint a pozsonyihoz hasonló konferenciák is hozzásegítenek ehhez.

A konferencián az EBESZ 57 tagállamából érkezett küldöttek mellett a szervezet több hivatalának képviselői, továbbá a külföldi és hazai zsidó közösségek küldöttei, valamint a téma szakértői is részt vesznek.

Forrás: Új Szó »