Eredményt hirdettek a Likud előválasztásán

Jiszrael Kac közlekedési miniszter lett az első a jobbközép izraeli kormánypárt belső előválasztásán. A lista élén feltétlenül Netanjahu áll.

Az első helyen Jiszrael Kac közlekedési miniszter végzett, mögé pedig Juli Edelstein, az izraeli parlament, a Knesszet elnöke futott be másodikként. Kac a szombati vasútépítések és felújítások, Edelstein pedig a függetlenség napja körüli vita miatt az utóbbi évben ellentétbe került a kormányfővel. A választások meglepetése, hogy a párt tagjai az előkelő harmadik helyre juttatták Gideon Szaár volt igazságügyi minisztert, noha Benjámin Netanjahu miniszterelnök az utóbbi napokban azért kampányolt, hogy az előző parlamenti ciklus idején a politikából kivonult, de az utóbbi hónapokban ismét visszatérő politikus ne kerüljön be az elsők közé.

Benjámin Netanjahu
Fotó:MTI/ Mohai Balázs

Kac mellett őt emlegették a párt lehetséges vezetőjének a majdan bekövetkező, Netanjahu utáni korszakban a rádiószakértői. A miniszterelnök ellene szőtt összeesküvéssel vádolta meg Szaárt. Netanjahu szerint Szaár arra törekszik, hogy az államelnök őt kérje fel kormányalakításra az április 9-i választások után. Erre az kínálhatna lehetőséget, ha Netanjahu ellen a folyamatban lévő korrupciós ügyek valamelyikében vádat emelnek. Ezt a gyanúsítást Szaár rágalomnak nevezte, és erőteljesen visszautasította. Jelentős eredményt ért el a hatodik hellyel Nir Barkat, Jeruzsálem volt polgármestere. A Likud eddigi harminc parlamenti képviselőjének mintegy egyharmada az eredmény alapján kiszorulhat a törvényhozásból. A legismertebb közülük a szabad szájú Oren Hazan, akit bekiabálásai miatt hónapokra kitiltottak a törvényhozásból.

Kedden száztizenhárom választóhelyiség hatszáz fülkéjében a Likud száznegyvenkét parlamenti képviselőjelöltje küzdött a párt listáján megszerzendő helyéért. A voksolás az április 9-én esedékes általános választások utáni parlamenti Likud-frakció névsorát teremti meg. Közel hetvenezren, a jogosultak 58,4 százaléka vett részt a voksoláson, ami az előző, 2014-ben tartott Likud-előválasztáshoz képest jelentős növekedést jelent. A párt százhúszezer szavazója dönthetett a délelőtt tíztől este tízig nyitva tartó urnáknál arról, hogy melyik jelölt jut be a közvélemény-kutatások szerint esélyes első harminc közé, s azok közül is kik kerülnek az első helyekre, akikből miniszter lehet, ha a párt kormányon marad. Minden választó tizenkét nevet jelölhetett meg, akiket az új parlamentben látni szeretne. A listavezető mindenképpen a miniszterelnök-pártelnök Netanjahu lesz. Mögötte sorakoznak majd a képviselők az előválasztás eredménye alapján.