Egy német zsidó rapper leszámol a német antiszemitizmussal

Tavaly, egy antiszemita rap-botrány után visszavonult a hiphop-műfajból, most pedig „Ben Salomo azt jelenti, hogy a béke fia” című önéletrajzi kötetében számol le a németországi zsidókat érő atrocitásokról, provokációkról a legismertebb német zsidó rapper. Ben Salomo, aki 1977-ben Izraelben, Jonathan Kalmanovichként született, Berlinben nőtt fel, YouTube-os rapsorozatával milliós nézettséget produkált.

„Naponta találkozom antiszemitizmussal. Például a metróban, ahol fiatalok egymást zsidónak csúfolják” — jelentette ki a Spiegel Online-nak adott interjújában Salomo, aki szerint gyerekkora óta csak súlyosbodott a zsidók helyzete Németországban. Úgy vélte, ha valami nem változik a német politikában, akkor az ugyanolyan német zsidó „exodushoz” vezethet, mint a francia zsidók esetében.

„Az antiszemita elbeszélések bekerültek a mainstreambe, az internet ezerszeresen terjeszti őket, Facebook-kommmentárok, áldokumentumok vagy YouTube-videók formájában. És egyre öntudatosabban és hangosabban kerülnek elő, különösen három oldalról: a migránstársadalom egy részéből, a jobbszélső sarokból és szélsőbaloldali körökből. Közös nevezőjük az a fantazmagória, hogy a zsidók egyfajta elit, amely csöndben, álnok módon a világot irányítja.”

Ben Salomo tavaly az úgynevezett Echo-botrány után vonult vissza a hiphop-kultúrából: német kritikusok Echo-díjjal jutalmazták két migráns hátterű német rapper, Kollegah és Farid Bang antiszemita dalát (a dalszöveget az ügyészség is vizsgálta, uszítás gyanújával, a díjat a botrány után megszüntették). „Az igazán veszélyes az, hogy a hiphop-szcéna nem ismeri fel saját berkeiben az antiszemitizmust, a társadalom pedig alábcsüli a hiphop befolyását. Vannak harminc éves emberek, akik tizenöt éve ilyen tartalmakon nőnek fel” –jelentette ki az egyébként politikailag balközépen álló, békepárti német-zsidó rapper.