Beni Ganc: A gázai kivonulás példaként szolgál

Beni Ganc, az új, felívelő centrista párt, a Hoszen Lejiszrael feje politikai pályán való elindulása óta első interjúját adta a Jediot Aharonotnak. Ganc arról beszélt, hogy „senkit sem akarunk irányítani”, és méltatta a Gázából való 2005-ös izraeli kivonulást.

Beni Ganc, a Hoszen Lejiszrael párt vezetője. Forrás: Haaretz.

Interjújának február 6-án publikált részleteiben – a teljes szöveg a héber lap hétvégi kiadásában fog megjelenni – Ganc arról beszélt, hogy „találnunk kell egy olyan megoldást, ami nem kényszerít arra, hogy más népeket irányítsunk”.

A kérdésre, miszerint a júdeai és szamáriai zsidó települések kérdését úgy oldaná-e meg, mint a 2005-os Gázából való kivonulást, Ganc az egyoldalú izraeli döntést kezdte méltatni.

„A kivonulást komoly politikai megfontolások előzték meg. Mind a két oldalnak sok vesztenivalója volt, és az állam úgy végezte el a feladatot, hogy közben elkerülte az ország szétszakadását. Törvényesen történt a kivonulást, hiszen a kivitelező Izrael állam és az izraeli hadsereg volt, s noha nagyon fájdalmas volt a telepesek számára, nagyon jól kezelték”. „Fognunk kell a kivonulás leckéit, és más területeken is alkalmaznunk kell”.

Az interjú során Benjamin Netanjahuhoz való viszonyáról is kérdezték: Ganc „hazafinak” nevezte a jelenlegi izraeli miniszterelnököt, ám úgy vélte, „itt az ideje, hogy méltósággal távozzon”.

Az interjúra válaszképp a Ha’jamin Ha’hadas (Új Jobboldal) nevű, frissen alakult izraeli párt azzal vádolta meg Gancot, hogy „baloldalibb, mint az izraeli baloldal”.

A Likud hasonlóan tömören reagált: „Ganc egy baloldali kormányt fog csinálni [az arab pártokkal] koalícióban”.

Ganc pártja a támadásokra azzal felelt, hogy a 2004-es, kivonulásról szóló döntést akkor még Netanjahu is megszavazta, illetve tisztázta, hogy „a [júdeai és szamáriai] települések evakuálásával kapcsolatban nem lesznek egyoldalú lépések”.